Ubjedljiv rezultat
119

Erdogan ostvario pobjedu u većini regija koje je razorio februarski zemljotres

F. H.
Screenshoot: Dailysabah
Screenshoot: Dailysabah
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan vodio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u većem dijelu južnih regija Turske koje su razorene dvostrukim zemljotresom šestog februara.

Snažni zemljotresi ubili su više od 50.000 ljudi, srušili stotine hiljada zgrada i ozbiljno oštetili infrastrukturu u 11 pokrajina od Adane blizu obale Sredozemnog mora do Diyarbakira na jugoistoku.

Preliminarni rezultati stavljaju Erdogana u vodstvo u devet od 11 provincija u zoni zemljotresa, uključujući Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraš, Kilis, Malatyu, Osmaniye, Sanliurfa, Elazıg i Hatay.

U Kahramanmarašu Erdogan je osvojio više od 75 posto glasova, u Adiamanu više od 68 posto, u Sanliurfi više od 64 posto i Osmaniji 66,2 posto. Razlika je bila mala u Hatayu. U ovoj provinciji Erdogan je osvojio 50,14 posto, a Kilicdaroglu 49,86 posto glasova.

Njegov suparnik Kemal Kılıcadorglu, vođa glavne turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) i šestostranačkog Nacionalnog saveza, vodio je u Adani i Diyarbakıru.

Kilicdaroglu je u Adani osvojio 54,04 posto glasova, te u Diyarbakiru 71,61 posto.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AK Party) pobjedila u 10 pogođenih pokrajina, pomažući joj da osigura, zajedno sa svojim saveznicima, parlamentarnu većinu na izborima 14. maja

Snažan rezultat vladajuće stranke, prkoseći početnim očekivanjima da će potresi naštetiti njezinoj potpori, također je bio potaknut sumnjama u sposobnost opozicije da ispuni očekivanja birača.

Erdogan je nakon prvog kruga vodio u osam zemljotresom pogođenih pokrajina.

Svoju kampanju za ponovni izbor usredotočio je na obnovu područja uništenih zemljotresima Obećao je potrošiti sve što je potrebno za obnovu regije. Na svakoj ceremoniji polaganja kamena temeljca kojoj je prisustvovao, hvalio je prošle projekte kao dokaz da samo njegova vlada može obnoviti živote nakon katastrofe.

Erdoğan je obećao izgraditi 319.000 kuća unutar godine.

Šteta uzrokovana potresima procjenjuje se na više od 100 milijardi dolara prema Programu za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP).

Proces izgradnje više od 100.000 stambenih zgrada i seoskih kuća već je započeo. Erdogan je rekao da vlada neće napustiti potresno područje dok se ne dovrši izgradnja ukupno 650.000 domova.