Odgovorio novinaru NBC-a
148

Erdogan stao u odbranu Hamasa: To su ljudi koji brane svoje zemlju, kako da ih zovem teroristima

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da ne smatra Hamas terorističkom organizacijom, već grupom otpora koja brani svoju zemlju.

"Od 1947. do danas, Palestina je izgubila mnogo teritorija," rekao je Erdogan u intervjuu za NBC News, medij sa sjedištem u SAD-u.

"Postoje oni koji kritikuju Tursku zbog toga što pruža utočište Hamasu, kojeg SAD smatraju teroristima, dok vi kažete da se protivite terorizmu," kazao je voditelj Keir Simmons.

"Mi smo, naravno, protiv terorista. Ali, ja sam jedan od lidera koji veoma dobro poznaje Hamas i nikada nisam nazvao Hamas terorističkom organizacijom, niti sada prilazim Hamasu kao terorističkoj organizaciji jer Hamas ulaže napore da zaštiti svoju domovinu," dodao je Erdoğan.

Dodao je kako ih ne može nazvati teroristima.

"Jer Hamas je grupa otpora koja nastoji zaštititi svoju zemlju. Dakle, kako mogu nazvati takvu grupu otpora terorističkom organizacijom?" upitao se Erdogan..

Odgovarajući na pitanje o napadima Hamasa 7. oktobra na Izrael, predsjednik je rekao da bi se trebali ispitati uzroci tog događaja.

"Moramo znati razloge koji su pripremili uslove za 7. oktobar. Moramo ih dobro razumjeti. Kada ispitamo pozadinu toga koliko je Palestinaca postalo šehidima, koliko ih je ubijeno, situacija dobija sasvim drugačije dimenzije," dodao je Erdogan.

Izrael je nastavio svoju brutalnu ofanzivu na Gazu nakon prekograničnog napada Hamasa prošlog oktobra, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre.

Prema podacima lokalnih zdravstvenih vlasti, skoro 41.500 ljudi, uglavnom žena i djece, do sada je ubijeno, a oko 96.100 je povrijeđeno.

Izraelska ofanziva je raselila gotovo cjelokupno stanovništvo tog područja usred tekuće blokade koja je dovela do ozbiljnih nestašica hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbom za genocid pred Međunarodnim sudom pravde zbog svojih postupaka u Gazi.

Tokom intervjua, na pitanje o stavu Ankare prema prijavi Ukrajine za članstvo u NATO-u, Erdogan je rekao da će Turska razmotriti stavove svih NATO zemalja o ovom pitanju.

"Amerika u prvom redu ne želi da Ukrajina uđe u NATO. Mnoge NATO zemlje također ne žele da Ukrajina uđe u NATO. Moramo priznati te činjenice i donijeti svoju odluku," rekao je Erdogan.

Erdogan je naglasio da pitanje članstva Ukrajine u NATO-u zahtijeva temeljito razmatranje, napominjući da "to nisu pitanja kojima se treba pristupiti s uzbuđenjem."

"Kada donosimo odluke o ovim pitanjima, naravno da uzimamo u obzir stav svih članica NATO-a i donosimo odluke u skladu s tim," rekao je Erdoğan, dodajući da će konačna odluka Turske doći nakon što se uzmu u obzir pozicije drugih članica.

"Ove odluke se ne donose ishitreno," zaključio je turski predsjendik.

Ukrajina je otvoreno izrazila želju da se pridruži NATO savezu.

Iako NATO još nije ponudio Ukrajini članstvo, savez je značajno ojačao svoje veze s Kijevom od početka rata s Rusijom u februaru 2022. godine.