Spomenuo i Hitlera
9

Erdogan tražio mjere protiv Izraela: U Gazi umiru moralne vrijednosti koje Zapad navodno brani

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kritkovao je nedjelovanje Ujedinjenih nacija i saučesništvo zapadnih zemalja u izraelskim masakrima u Gazi, dok se obratio na 79. raspravi Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Erdogan je rekao da UN ne uspijeva ispuniti svoju temeljnu misiju i da je posljednjih godina postao nefunkcionalna, besposlena struktura bez mogućnosti provedbe rezolucija koje je donijela velika većina njegovih država članica.

Napomenuo je da je Gaza postala najveće svjetsko groblje za djecu i žene kao rezultat izraelskih napada.

“Ne ubijaju se samo djeca, nego u Gazi umiru i moralne vrijednosti koje Zapad navodno brani”, rekao je.

Erdogan je nastavio pozivajući organizacije za ljudska prava: "Zar oni u Gazi i na Zapadnoj obali nisu ljudska bića?"

Rekavši da je UN izvorno osnovan za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti nakon Drugog svjetskog rata, posljednjih se godina to globalno tijelo "bori ispuniti svoju temeljnu misiju i postupno se pretvara u nefunkcionalnu, nezgrapnu i inertnu strukturu".

Ističući ozbiljnu štetu uzrokovanu izraelskim napadima na Gazu, Erdogan je rekao da je blokirana palestinska enklava postala najveće groblje za žene i djecu na svijetu, gdje je preko 17.000 djece bilo meta izraelskih metaka i bombi.

Erdoganov strastven govor često je prekidan pljeskom, dok je dovodio u pitanje moralnost Zapada.

"Zar oni u Gazi, oni na Zapadnoj obali nisu ljudska bića? Djeca u Palestini, zar nemaju pravo učiti, živjeti i igrati se na ulici?", Erdogan je upitao organizacije za ljudska prava i nastavio:

"Novinari koje je Izrael masakrirao na TV-u uživo, čiji su uredi pretreseni, nisu li vaši kolege?" Erdogan je to rekao zapadnim medijima, koji su kritizirani zbog šutnje i pristranog izvještavanja o zločinima Izraela.

"Koliko ćete još dugo nositi sram gledanja ovog masakra, toga što ste njegovi suučesnici?" upitao je predsjednik zemlje koje bezuvjetno podupiru Izrael.

Predsjednik je ponovio poziv Turske da sve zemlje priznaju palestinsku državu i stanu na "pravu stranu povijesti".

"Također pozivam druge države, koje to još nisu učinile, da priznaju državu Palestinu što je prije moguće i zauzmu svoje mjesto na desnoj strani povijesti u ovom vrlo kritičnom razdoblju", rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je, iako je u Gazi neophodan hitan prekid vatre, glavno pitanje izraelska okupacija palestinskih teritorija.

"Važno je da se stvori nezavisna, suverena i geografski nepovezana palestinska država na temelju granica iz 1967., s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom", rekao je.

Ponavljajući svoju kritiku zapadnog suučesništva, Erdogan je rekao da je globalna zajednica pokazala lošu računicu o sebi. Nastavio je rekavši da je ono što se događa u Palestini pokazatelj ogromnog moralnog sloma, te je pozvao svjetske čelnike da razmisle o “ovoj bolnoj slici”.

Rekavši da Palestinci s pravom koriste svoje "legitimno pravo na otpor" protiv izraelske okupacije i djela etničkog čišćenja, uzurpirajući njihovu nezavisnost i osnovna ljudska prava.

“Opravdani otpor palestinskog naroda protiv onih koji su okupirali njihovu zemlju previše je plemenit, častan, herojski da bi se mogao prikazati kao nelegitiman”, rekao je.

Nastavio je rekavši da je jedini razlog za agresiju Izraela na palestinski narod bezuvjetna potpora nekolicine zemalja Izraelu, koje su postale suučesnici.

Oštro je kritizirao pristaše Izraela zbog tvrdnji da rade na prekidu vatre, dok u stvarnosti nastavljaju slati oružje i muniiju u zemlju kako bi mogla nastaviti s masakrima.

Govoreći o prijedlogu o prekidu vatre, koji je sastavljen još u maju, Erdogan je rekao da je Hamas više puta najavio prihvaćanje dokumenta, ali je vlada Benjamina Netanyahua jasno dala do znanja da ne želi mir, kontinuiranim ometanjem procesa i pronalaženjem izgovora .

U okruženju u kojem se ne provodi Rezolucija 2735 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, prisilne mjere protiv Izraela trebale bi biti stavljene na dnevni red,” rekao je, dodajući da je izraelsko agresivno stajalište dokazalo globalnoj zajednici da je potrebno osmisliti zaštitni mehanizam za palestinske civile.

“Kao što je Hitlera zaustavio savez čovječanstva prije 70 godina, Netanyahua i njegovu mrežu masakra mora zaustaviti savez čovječanstva”, rekao je Erdoğan.

Kako bi to učinio, rekao je predsjednik, U.N.G.A bi mogla razmotriti “Rezoluciju Ujedinjenja za mir iz 1950.” kako bi poduzela konkretnu akciju.

Erdoğan je istaknuo da je 70 posto vodenih resursa i 75 posto pećnica u Gazi uništeno od Izraela, dok je 95 posto zdravstvenih ustanova djelomično ili potpuno oštećeno, 150.000 domova je potpuno uništeno, 200.000 drugih je djelomično uništeno, a 80.000 domova postalo je nenastanjivo zbog na napade Izraela.

Predsjednik je nastavio upozoravajući na rizik od zaraznih bolesti, uključujući dječju paralizu i hepatitis usred tekuće krize.

"S količinom pomoći većom od 60.000 tona, Turska je zemlja koja šalje najveću količinu pomoći Gazi", rekao je Erdogan, dodajući da je Ankara također zaustavila komercijalne transakcije s Izraelom.

Ističući da je Turska kroz povijest raširenih ruku dočekivala progonjene ljude, Erdogan je rekao da se ta zemlja uvijek suprotstavljala tiraniji.

“Dočekali smo Jevreje koji su pobjegli od inkvizicije prije 500 godina i Jevreje koji su pobjegli iz Hitlerovih koncentracijskih logora. Kažem to iskreno; kao zemlja i kao nacija, nemamo neprijateljstva prema narodu Izraela. Mi smo protiv antisemitizma na isti način na koji smo protiv ciljanja muslimana samo zbog njihovih uvjerenja”, rekao je, dodajući da se Turska protivi politici izraelske vlade.

Ističući da je situacija u Siriji i dalje teška, Erdogan je rekao da je zemlja u rukama terorističkih organizacija poput PKK/YPG.

Rekao je da je Turska odlučna zadržati svoju poziciju u korist realističnog dijaloga s iskrenošću.

Pohvalio je iračku vladu što je poduzela "odlučne korake" prema razvoju dok se bori protiv terorizma.

“Međunarodna zajednica bi trebala podržati te napore Iraka”, rekao je, dodajući da regionalna stabilnost i razvojne inicijative ovise o uklanjanju terorističke prijetnje, posebice PKK-a u sjevernom Iraku.