Istraživanje iz Beča
0

Evropljani doživljavaju "talas antisemitizma", razlog tome je i rat u Gazi

I. Sa.
Evropa doživljava "val antisemitizma" koji je dijelom uzrokovan sukobom na Bliskom istoku, rekla je vodeća agencija Evropske unije za ljudska prava.

U njihovom istraživanju, gotovo svi ispitanici su prijavili nedavne antijevrejske predrasude.

Istraživanje Agencije EU za temeljna prava pokazalo je da je 96 posto ispitanika iskusilo antisemitizam u godini prije istraživanja, koje je provedeno između januara i juna 2023. godine.

Ukupno 84 posto njih smatra da je antisemitizam "veoma veliki" ili "prilično veliki problem" u njihovoj zemlji, dok je 18 posto njih mislilo da vlast to efikasno riješava.

Iako je istraživanje od 8.000 Jevreja starijih od 16 godina završeno prije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji su doveli do napada na Gazu, agencija sa sjedištem u Beču također je prikupila podatke od 12 jevrejskih krovnih organizacija. Neke od ovih organizacija su prijavile porast antisemitskih napada od 400 posto od oktobra 2023. godine.

"Evropa je svjedok talasa antisemitizma, dijelom izazvanog sukobom na Bliskom istoku", rekao je direktor agencije Sirpa Rautio te dodao:

"Ovo ozbiljno ograničava sposobnost jevrejskog naroda da živi sigurno i dostojanstveno".

Istraživanje je bilo treće te vrste koje je provela agencija od 2013. godine te je pokazalo samo marginalne znakove napretka u nekim oblastima.

Četiri od pet osoba (80 posto) izjavilo je agenciji da se antisemitizam povećao u posljednjih pet godina u njihovoj zemlji, dok je 64 posto ispitanika koji su se susreli s antisemitizmom reklo da ga doživljavaju "sve vrijeme".

Više od devet od 10 deset osoba su opisali antisemitizam na internetu i društvenim mrežama kao "veoma veliki" problem.

Šestero od 10 ljudi je reklo da su zabrinuti za sigurnost svoje porodice.