Zbog kršenja pravila EU
1.3k

Evropska komisija želi kazniti Mađarsku uskraćivanjem 7,5 milijardi eura

S. Š.
Viktor Orban, premijer Mađarske (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban, premijer Mađarske (Foto: EPA-EFE)
Evropska komisija održala je jutros sastanak na kojem je deala prijedlog da se Mađarskoj uskrati oko sedam ipo milijardi eura evropskih fondova zbog korupcije i kršenja vladavine prava.
Komesar Evropske komisije Johannes Hahn zadužen za budžet i administraciju, rekao je da ta cifra iznosi 65 posto obaveza za tri operativna programa u okviru kohezione politike i oko trećine kohezionih sredstava koje je Mađarska do sada dobijala iz budžeta EU.

Za Brisel, ovo bi bio sljedeći korak u rocesu mehanizma vladavine prava koji je EU pokrenula protiv Mađarske u aprilu ove godine.

Mehanizam, koji je samo nekoliko sedmica ranije odobrio Evropski sud pravde nakon incijative Budimpešte i Poljske, omogućava Briselu da uvede finansijske sankcije državama članicama "kako bi zaštitile budžet" ako se smatra da su prekršile osnovne vrijednosti EU.

Odluku o izricanju finansijske kazne povjerenici su jednoglasno donijeli, rekao je Hahn, na sastanku komisije koji je održan rano jutros.

Hahn je naglasio da je Budimpešta navela 17 korektivnih mjera otkako je Brisel pokrenuo mehanizam uslovljavanja i da bi one "u principu trebale biti sposobne za rješavanje pitanja opisanih u obavijesti", uključujući "sistematske nepravilnosti" u procesu javnih nabavki, sukob interesa vlade službenika i slabosti u istrazi i tužilaštvu u predmetima koji se odnose na fondove EU.

Evropsko vijeće sada ima mjesec dana da odluči da li će nastaviti s preporukom Evropske komisije. Ako to učini, Mađarska će također imati mjesec dana da odgovori - iako može zatražiti produženje - što znači da bi Komisija najranije mogla da zamrzne sredstva Budimpešti 19. novembra.

Odluka na nivou Vijeća zahtijevat će samo kvalifikovanu većinu, a ne jednoglasno da se usvoji, tako da Poljska, s kojom je Mađarska u prošlosti postigla dogovor o blokiranju bilo kakvih kaznenih mera u vezi s vladavinom prava, neće moći spriječiti uskraćivanje novca Mađarskoj.