Nemoguća bitka
0

Evropska zemlja se bori protiv "kokainskog cunamija": "Imamo eskalaciju, postajemo kao Švedska"

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Norveški carinici se bore protiv tzv. kokainskog cunamija koji pogađa Evropu, a dodatni problem je nedostatak sredstava, osoblja i resursa.

Naoružani električnim odvijačem, pajserom i ručnim skenerom, norveški carinici su se popeli na toranj od rashladnih kontejnera te otvorili stražnji dio zatvorenog kontejnera za banane iz Kostarike tokom posjete ekipe Observera.

"Možete dobiti uvid u to koliko prostora ima unutra", rekao je carinik Gard Belgen za Observer tokom posjete luci prošle sedmice.

Pokazujući unutar jedinice koja drži ventilator i otvore za hlađenje, dodao je:

"A na vrh možete staviti više paketa. Da ste imali vremena da ih pravilno zalijepite, mogli biste dobiti između 50 i 70 kilograma".

Svake sedmice hiljade kontejnera prođu kroz luku u Oslu, najmanje 100 njih sa bananama, uglavnom iz Ekvadora i Kostarike. Ovdje se carinici bore protiv "kokainskog cunamija"koji pogađa Evropu.

Nemaju dovoljno sredstava, osoblja i resursa, a postoji samo jedan mobilni skener koji može analizirati cijeli kontejner u jednom potezu te se dijeli između tri porta. Sa desetinama graničnih prelaza sa susjednim Švedskom i Finskom, norveška carina vodi gotovo nemoguću bitku.

Kako EU pooštrava granične kontrole, strahuje se da kriminalci iskorištavaju ranjivost te zemlje koja nije članica EU, a njene granice preplavljuju pošiljke droge od kojih se smatra da mnoge ostaju neotkrivene.

Oslo kao "poželjna luka"

U martu prošle godine, oko 800 kilograma kokaina zaplijenjeno je iz skladišta banana u predgrađu Osla Groruddalen, što je nekoliko puta poništilo prethodni rekord po veličini zapljene.

Nekoliko sedmica kasnije, na istom mjestu pronađeno je još 900 kilograma, a u julu je otkriveno još 600. Ukupno je u skladištu zaplijenjeno više od dvije tone.

Gradonačelnica Osla Anne Lindboe upozorila je da grad postaje "poželjna luka u Evropi za kriminalne, okorjele bande".

Vođa norveškog sindikata carinskih službenika Karin Tanderø Schaug kaže da postoji bojazan da bi Norveška, ako ne bude djelovala snažno i uskoro, mogla završiti u sličnoj situaciji kao u Švedskoj gdje se redovno dešavaju pucnjave povezane s drogom.

"Ako nismo tamo (na granici), to je samo besplatna propusnica i proširit će se na društvo", rekla je ona te dodala:

"Imamo eskalaciju nasilja i oružja u Norveškoj. Policija je zabrinuta".

Granica sa Švedskom je sve veći izvor zabrinutosti za carinske službenike.

"Ono zbog čega smo zabrinuti je da Norveška postaje kao Švedska jer imamo tako veliku granicu, a Norveška i Švedska su veoma povezane zajedno", navela je ona te dodala:

"Kada se nešto uspostavlja u Švedskoj, naivno je misliti da to nikada neće doći u Norvešku".