Historijska reforma
92

Finski predsjednik traži da se ukine pravo veta u Vijeću sigurnost UN-a i dodaju nove stalne članice

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Finski predsjednik Alexander Stubb pozvao je na proširenje Vijeća sigurnosti UN-a, ukidanje veta i suspenziju svake članice koja je uključena u "ilegalni rat" kao što je ruska invazija na Ukrajinu.

Stubb, koji vodi vanjsku politiku nordijske nacije, rekao je da će dodati svoj glas pozivima na reforme na Generalnoj skupštini UN-a sljedeće sedmice u New Yorku, na kojoj će se raspravljati o sastavu Vijeća sigurnosti globalnog tijela.

Sastoji se od pet stalnih i 10 rotirajućih država članica, a zadatak Vijeća je očuvanje globalnog mira, ali su ga geopolitička rivalstva stavila u mrtvu tačku u pitanjima od Ukrajine do Gaze.

Stubb je u intervjuu u utorak rekao da će predložiti da se broj stalnih članova poveća s pet na 10, s još jednom iz Latinske Amerike, dvije iz Afrike i dvije iz Azije.

"Niti jedna država ne bi trebala imati pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a", rekao je Reutersu.

SAD, jedna od pet nacija s pravom veta uz Rusiju, Kinu, Francusku i Britaniju, također je podržala dva stalna mjesta za Afriku.

Stubb je rekao da treba izbaciti svaku članicu koja se uključi u ilegalni rat, "kao što je Rusija upravo u Ukrajini".

Moskva je opravdala svoju invaziju na Ukrajinu rekavši da stvara tampon protiv zapadne agresije i preuzima teritorij koji je povijesno pripadao Rusiji.

Stubb je rekao kako zna da su njegovi prijedlozi Vijeća sigurnosti "iznad onoga što se obično govori iz malih država članica", ali je dodao da velike nacije inače ne bi predlagale slabljenje vlastitog utjecaja.

"Dakle, oni samo pričaju, ali ne hodaju", rekao je, dodajući kako se nada da će drugi pomoći u provođenju plana do 80. rođendana UN-a sljedeće godine.

Sve promjene u članstvu u Vijeću sigurnosti trebaju odobriti dvije trećine Opće skupštine, uključujući pet država sa pravom veta.

"Moja temeljna poruka je da ako zemlje s globalnog juga, iz Latinske Amerike, iz Afrike, iz Azije, ne dobiju agenciju u sistemu, one će okrenuti leđa Ujedinjenim narodima. A mi to ne želimo", rekao je.

Bivši finski premijer i evropski parlamentarac, koji je u marku preuzeo dužnost predsjednika, pozvao je na potporu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji će se sljedeće sedmice obratiti skupštini UN-a o svom "planu pobjede".

"Obavijestio nas je da je 90% već tu, a 10% koje će predstaviti je ono što će mu biti potrebno za pobjedu u ovom ratu", rekao je Stubb.

Pozvao je zapadne zemlje da ukinu ograničenja upotrebe doniranog oružja koje ostavlja Ukrajinu "s jednom rukom zavezanom na leđima".

“Trebamo pustiti tu ruku i dopustiti Ukrajini da radi ono što joj Rusija radi”, rekao je.

Stubb nije povjerovao prijetnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina nuklearnom eskalacijom.

"Posljednji put kada smo vidjeli Putina kako koristi agresivan jezik o nuklearnom oružju, globalni Jug i Kina su zapravo rekli Putinu da prestane", rekao je.