Drugačiji pristup
17

FPÖ-a bi mogla biti vodeća u Austriji: Zalažu se za državu-tvrđavu i socijalnu pomoć samo za domaće

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijanci u nedjelju glasaju na općim izborima na kojima bi krajnje desničarska opoziciona Slobodarska partija (FPÖ) mogla prvi put biti na vrhu birališta.

Prije pet godina, stranka je ispala iz koalicione vlade s konzervativnom Narodnom strankom zbog korupcijskog skandala nazvanog Ibiza-kapija.

Ali sada, stranka predvođena Herbertom Kicklom je nadomak historijske pobjede. Tijesno prednjači vladajuće konzervativce u anketama, a na trećem mjestu su opozicione socijaldemokrate.

Čak i ako Slobodarska partija bude prva, ne očekuje se da nijedna stranka osvoji dovoljno mjesta za potpunu većinu, a izgradnja koalicije će vjerovatno biti teška.

FPÖ se uspješno bavio zabrinutošću oko migracija, rastuće inflacije, rata u Ukrajini i načina na koji je pandemija Covida riješena, a mjesecima se kreće oko 27 posto u anketama, do dva boda ispred konzervativnog ÖVP-a, koji predviđa "foto finiš".

Zalažu se za "tvrđavu Austriju" i zatvaranje granica po uzoru na Mađarsku i Viktora Orbana.

"U Austriji živi previše stranaca" glavna je predizborna poruka desničara.

Kickl se rado vidi u budućoj ulozi predsjednika austrijske vlade i koristi pojam "narodnog kancelara" iako je to naziv kojim je sebe u prošlosti nazivao jedino Adolf Hitler.

"Socijalna pomoć u budućnosti samo za domaće, nema političkog azila u Austriji, Austrija je okružena sigurnim zemljama", glasi jedna od poruka predizborne kampanje.