Pozdravila odluku
2

Giorgia Meloni slavi usvajanje kontroverznog zakona u Italiji: "Više autonomije, više kohezije"

V. K.
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je Predstavnički dom Italije usvojio kontroverzni Zakon o autonomiji kojim se regijama u Italiji dodjeljuju znatno veće ovlasti, oglasila se i premijerka Giorgia Meloni.
U statusu na društvenoj mreži X, Meloni je pozdravila usvajanje zakona te je rekla kako će on značiti i poboljšanje kvalitete rada regiona.

"Više autonomije, više kohezije, više supsidijarnosti. Evo tri kamena temeljca prijedloga zakona o diferenciranoj autonomiji koji je odobren. Ovo je korak naprijed za izgradnju jače i pravednije Italije, prevazilaženje razlika koje danas postoje između različitih teritorija i garantiranje istog kvalitativnog i kvantitativnog nivoa učinka na cijeloj teritoriji", rekla je Meloni.

Poručila je kako će zastupnici i dalje nastaviti u ovom smjeru te da će se poštovati preuzete obaveze prema građanima.

Podsjetimo, Predstavnički dom usvojio je sa 170 glasova Zakon o autonomiji kojim se utvrđuje procedura odobravanja sporazuma između države i regiona Italije.

"Zakon omogućava regijama da traže šira ovlaštenja u ključnim javnim službama kao što su zdravstvo, obrazovanje te da donose odluke o trošenju novca prikupljenog od poreza", navode italijanski mediji.

Ovakva odluka Predstavničkog doma izazvala je i veliko oduševljenje svih regionalnih predstavnika u parlamentu koji su nakon glasanja podigli i regionalne zastave. S druge strane, opozicija je u tom trenutku počela pjevati himnu Italije u znak protesta.