Burno u Italiji
63

Meloni progovorila o kontroverznom zakonu i obrušila se na ljevicu: "Pažljivo me slušajte"

V. K.
Premijerka Italije Giorgia Meloni objavila je na zvaničnim profilima na društvenim mrežama video u kojem se obraća naciji povodom kontroverznog zakona o diferenciranoj autonomiji regija koji je izazvao burne reakcije u Italiji.
Zakon čije je usvajanje nedavno izazvalo tuču u parlamentu, dodatno je podijelio Italiju, a opozicija je nekoliko puta isticala kako će zakon osnažiti regije i prouzrokovati još dublje podjele između sjevernih i južnih dijelova Italije.

Tim povodom reagovala je i premijerka koja je u dužem videu obrazložila razloge za donošenje zakona te je poručila građanima kako je moraju pažljivo saslušati.

"Ovo smo mi. Patriote. Rodoljubi koji znaju u kom pravcu se maše zastavama i koji rade na tome da svi građani ovog naroda imaju ista prava i iste mogućnosti. Možda to zna i opozicija, možda su zato toliko nervozni i imaju neodgovorni građanski ratni ton", rekla je Meloni.

Poručila je i kako ljevičari šalju liste parlamentaraca s juga Italije koji su odobrili zakon kako bi podstakli mržnju protiv njih.

"Mislim da nasilne riječi i načini koje ljevica koristi, ne samo o autonomiji već i o svim reformama, u konačnici nisu ništa drugo do očajnička odbrana statusa quo. Ljevica me u praksi želi izmasakrirati i objesiti naglavačke. Obećali smo da ćemo stvari promijeniti i da ćemo ići naprijed. Ići ćemo naprijed s osmijehom, odlučno, bez straha i uvijek i samo u interesu nacije", rekla je premijerka.

Naglasila je i kako autonomija nije nešto što je izmislila vlada kojom predsjedava ona.

"Najsmješnije je što se opozicija podijelila oko autonomije. Optužuju nas da želimo podijeliti Italiju. Vrijedi se sjetiti nekih stvari. Ideju davanja veće autonomije nije izum desnog centra. To je princip prisutan u Ustavu reformom koja je pokrenuta 2001. godine pod vladom ljevice, a što su Italijani potvrdili referendumom", zaključila je Meloni.