Nevolja za nevoljom
38

Meloni u velikom problemu: Objavljene fašističke prepiske omladinaca njene stranke, traži se reakcija

V. K.
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Giorgia Meloni (Foto: EPA-EFE)
Italijanske opozicione partije uputile su niz kritika na račun premijerke Giorgie Meloni zbog objavljenih prepiski članova omladinskog pokreta njene stranke Braća Italije.

Istraživački mediji u Italiji objavili su poruke kao i videosnimke na kojima se može vidjeti kako članovi omladinskog krila stranke koju vodi premijerka Italije koriste niz fašističkih skandiranja, nacističkih pozdrava te upućuju brojne uvredljive antisemitske poruke.

Novinari istraživačkog medija Fanpage infiltrirali su se u grupe i forume na kojima se okupljaju omladinski aktivisti Nacionalne omladine, odnosno jedne od organizacija stranke Giorgie Meloni.

"U porukama se mladi hvale sa svojim porodičnim vezama s historijskim ličnostima koje su povezane s fašističkim pokretom", navodi se.

Meloni još uvijek nije komentirala ove navode, ali jeste predsjednica najveće opozicione partije Elly Schlein koja je rekla kako Meloni pod hitno mora raspustiti omladinsko krilo stranke. Slične kritike uputili su i drugi predstavnici Demokratske stranke.

"Postoji samo jedna stvar koju Giorgia Meloni može i mora učiniti - da raspusti omladinsku organizaciju svoje stranke. Ako to ne učini, bit će potpuno beskorisno tražiti od rukovodstva Braće Italije da se distanciraju od nečega što očito ne mogu ili ne žele izbrisati", rekao je Gianni Cuperlo.

Nacionalna omladina, ogranak stranke Braća Italije, broji hiljade članova i tvrdi da je najznačajniji omladinski pokret među italijanskim strankama“ Meloni se u decembru zahvalila mladim pristalicama svoje stranke na festivalu stranke, rekavši da je to nešto na čemu im mnogi zavide.