Kao 140 miliona slonova
33

Grad koji tone: Porast razine mora i težina nebodera prijete budućnosti New Yorka

B. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Američki grad New York tone brzinom od jednog do dva milimetra godišnje, a za to je, između ostalog, kriva težina staklenih nebodera u centru grada.

Neki dijelovi grada propadaju dvostruko brže. Ovaj trend pogoršava porasta nivoa mora i povećava opasnost od poplava za Njujorčane. To pokazuje studija objavljena u stručnom časopisu Earth's Future, o kojoj je pisao The Guardian.

Razina svjetskih okeana raste zbog globalnog zatopljenja, uključujući topljenje ledenjaka. Od 1950. razina vode uz obale New Yorka porasla je za oko 22 centimetra, kažu istraživači. Tonjenje grada pogoršava rizike koje donosi porast razine okeana.

Velike poplave uzrokovane olujama mogle bi biti do četiri puta češće do kraja stoljeća nego što su sada, zbog kombinacije porasta razine mora i uragana koji postaju sve intenzivniji zbog klimatskih promjena, navodi se u studiji.

Naučnici su izračunali da gradske građevine, među kojima su i slavni Empire State Building i Chrysler Building, ukupno teže 7,64 trilijuna kilograma. The Guardian tu težinu uspoređuje s težinom 140 milijuna slonova, pri čemu jedan slon teži otprilike pet tona. Za izračun su naučnici koristili tlocrte kuća, težinu materijala od kojih su izgrađene, a uzeli su u obzir i namjenu zgrada pa tako i broj ljudi u njima.

Ova golema težina pritišće mješavinu različitih materijala koji se nalaze u kamenoj podlozi New Yorka. Dok se mnoge od najvećih zgrada nalaze na čvrstoj podlozi poput škriljevca, neke počivaju na mješavini pijeska i gline.

To pridonosi slijeganju, koje se također prirodno događa duž velikog dijela istočne obale SAD-a jer stijena reagira na povlačenje divovskih ledenjaka nakon završetka posljednjeg ledenog doba.

"Ne treba odmah brinuti, ali ovdje se odvija taj proces koji povećava rizik od plavljenja tokom poplava", rekao je geofizičar Američkog geološkog instituta Tom Parsons, koji je vodio novo istraživanje.

"Što je tlo mekše, to je veći pritisak zgrada. Nije bilo pogrešno izgraditi tako velike zgrade u New Yorku, ali moramo zapamtiti da svaki put kad tamo nešto izgradite, još malo stisnete tlo", dodao je Parsons.