Hrvatska ispod prosjeka
4

Građani Finske najsretniji u Evropskoj uniji, četiri zemlje dijele drugo mjesto

N. Ž.
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Eurostat je objavio rezultate istraživanja o tome koliko su građani država članica Evropske unije sretni sa svojim životom, a na prvom mjestu se nalazi Finska.

Građani koji su odabrani da učestvuju u ovom istraživanju ocjenjivali su sreću sa svojim životom na skali od 1 do 10, a Finci su u prosjeku dali ocjenu 7,8.

Drugo mjesto drže građani čak četiri EU države, a riječ je o Sloveniji, Rumuniji, Belgiji i Austriji, čiji stanovnici su dali prosječnu ocjenu 7,7.

Inače, prosječna ocjena za cijelu EU je 7,3. Ispod prosjeka nalazi se osam država, a na posljednjem mjestu je Bugarska (ocjena 5,9).

Nešto iznad Bugarske nalaze se Latvija i Grčka (6,9), a pri dnu liste nalazi se i Hrvatska (7,1).

Vrijedi još istaći da EU radi na objektivnijim listama po ovom parametru u budućnosti. Umjesto jednog, građani država članica EU dobit će više pitanja o raznim segmentima koji će biti uključeni u ukupnu ocjenu sreće.

Građani EU će tako odgovarati na pitanja vezana za materijalne životne uvjete, količinu i kvalitetu zaposlenja, zdravlje, obrazovanje, slobodno vrijeme i socijalne interakcije, ekonomsku i fizičku sigurnost, upravljanje i osnovna prava, životnu sredinu i ukupno iskustvo života.