Mogu ga držati u torbi
54

Grčka se pridružila Belgiji i Francuskoj, djeci zabranjeno korištenje mobitela u školama

N. Ž.
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Djeca u Grčkoj neće više moći koristiti mobilne telefone u osnovnim i srednjim školama od septembra, objavio je premijer ove zemlje Kyriakos Mitsotakis nakon sastanka s ministrom obrazovanja Kyriakosom Pierrakakisom.

Novi zakon, sličan onome u Belgiji i Francuskoj, kaže da će djeca moći nositi mobitele u školu, ali ih neće moći koristiti tokom časova.

Mitsotakis je naveo da je ovaj zakon ekstenzija prijašnjeg, u kojem stoji da djeca ne smiju svoje školske kolege snimati i ismijavati.

Prema novim pravilima, učenici koji se ne pridržavaju će biti isključeni iz škole na jedan dan. U slučaju ponovljenog prekršaja, nastavnici imaju ovlasti da uklone učenike iz nastave na nekoliko dana. Također, bilo ko ko snima svoje školske kolege ili nastavnike bez dozvole mogao bi se suočiti sa isključenjem iz škole.

"Ne očekujemo nužno 100 posto usklađenosti od prvog dana, ali želimo da djeca, njihovi roditelji i edukatori razumiju važnost toga da učenici budu potpuno fokusirani na obrazovni proces u školi", rekao je Mitsotakis.