Širi se neugodan miris
67

Grčka turistička luka preplavljena velikom količinom uginule ribe

D. B.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Grčke vlasti su počele sakupljati stotine hiljada uginule ribe koja se pojavila u turističkoj luci u gradu Volosu ove sedmice nakon što je stigla iz svojih uobičajenih slatkovodnih staništa tokom poplava prošle godine.

Uginula riba je kreirala srebrni pokrivač na površini vode u luci, nakon čega je nastao neugodan miris koji je uznemirio stanovnike i vlasti. Akcija uklanjanja ribe je ubrzo počela kako se neugodan miris ne bi proširio do restorana i hotela.

"Proteže se kilometrima, ne samo uz obalu, nego i u središtu Pagasetičkog zaljeva", izjavio je član gradskog vijeća Stelios Limnios, govoreći o području uz obalu Volosa na čijoj obali se nalaze kuće za odmor.

Kočarice se koriste za vuču mreža kojima se riba kupi, a potom baca u kamione. U protekla 24 sata je prikupljeno više od 40 tona ribe.

Gradonačelnik Volosa Achilleas Beos je rekao da je neugodni miris nepodnošljiv. On je optužio vladu da nije riješila problem prije nego je uginula riba stigla do grada te da bi sada moglo doći do ekološke katastrofe za druge vrste u okolini.

Eksperti tvrde da je problem rezultat historijskih poplava iz prošle godine, koje su napunile obližnje jezero isušeno još 1962. godine u pokušaju borbe protiv malarije. Jezero je povećano trostruko u odnosu na njegovu normalnu veličinu.

Nakon poplava se jezerska voda drastično povukla, zbog čega je slatkovodna riba krenula prema luci Volos, povezanoj s Pagasetičkim zaljevom i Egejskim morem, gdje ne može preživjeti. Mreža nije postavljena na ušću rijeke koja vodi u Volos, a kada je riba stigla do mora, morska voda ju je usmrtila. Istraga je u toku.

Ovo je novi u nizu problema za Grčku, koja se bori s ekstremnim vremenskim uvjetima povezanim s klimatskim promjenama, uključujući visoke temperature i obilnu kišu, što dovodi do požara, odnosno poplava.

Lokalna ekonomija bilježi veliki pad zbog drastično manjeg broja turista.