Poginule tri osobe
0

Grčki sud osudio bivše državne zvaničnike zbog propusta tokom smrtonosnih poplava 2020. godine

FENA
Poplave u Grčkoj 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Poplave u Grčkoj 2020. godine (Foto: EPA-EFE)
Grčki sud je izrekao 15-mjesečnu uslovnu zatvorsku kaznu bivšem regionalnom guverneru u centralnoj Grčkoj i još trojici bivših zvaničnika zbog propusta tokom smrtonosnih poplava 2020. godine.

Ciklon Ianos zahvatio je centralnu Grčku 2020. godine, usmrtivši tri osobe, plaveći gradove i autoputeve u regiji Tesalije i pretvarajući poljoprivredno zemljište u blatna jezera u blizini najteže pogođenih gradova Karditse i Farsale.

Sud je danas proglasio bivšeg regionalnog guvernera Costasa Agorastosa, bivšeg zamjenika guvernera i dva bivša direktora tehničkih projekata krivim za propuste koji su mogli spriječiti poplave. Oni su negirali bilo kakvu krivnju.

Agorastos je izjavio izvan suda da nije mogao zaustaviti poplavu, koja se dešava jednom u 1.000 godina i da se planira žaliti na presudu.

Sud je sve optuženike oslobodio optužbi za ubistva iz nehata povezanih sa smrtnim slučajevima. Advokati koji zastupaju žrtve saopćili su, međutim, da će preduzeti pravne korake da ponište tu odluku.

"Stvarno smo razočarani presudom" izjavila je za Reuters Vassiliki Soufla, advokatica porodice jedne od žrtava.

Dodala je da su smrti koje su nastupile rezultat kolektivnog neuspjeha državnog mehanizma.

Grčka se bori da održi korak s brzim porastom ekstremnih vremenskih prilika.

Prošle godine, oluja Daniel bila je druga velika poplava u tri godine koja je pogodila Tesaliju, dio obrasca pogoršanja čudnog vremena u Evropi. Poplava - najteža zabilježena u Grčkoj - ubila je 16 ljudi i uništila plodnu regiju, odnoseći poljoprivredno zemljište, ceste i željeznice.

Pokrenuta je pravna istraga o tome jesu li neka krivična djela počinjena s namjerom ili nepažnjom koja je pogoršala posljedice prošlogodišnjih poplave.