Objavili i snimak
325

Hezbolah se ne zaustavlja: Gađali izraelske baze na sjeveru zemlje, na udaru i Kiryat Shmona

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Libanski pokret otpora Hezbolah objavio je je gađao položaje izraelskih snaga u sjevernom dijelu Izraela, usred eskalacije napetosti između dviju strana preko granice.

Hezbolah je objavio u utorak u saopćenju da je pogodio nekoliko izraelskih vojnih položaja kao i naselje Kiryat Shmona na sjeveru Izraela.

Izraelski mediji javljaju da je nekoliko ljudi ubijeno, a 30 ranjeno.

Libanski pokret također je saopćio da je "direktno" pogodio špijunsku opremu Izraela koja je nedavno postavljena na kran uz granicu dronom.

Hezbolah je također objavio videosnimke svojih višestrukih napada na položaje izraelske vojske u proteklih nekoliko dana, na kojim se vidi kako borci ovog pokreta koriste protutenkovske navođene projektile.

Podsjećamo u nedjelju je Hezbolah lansirao velik broj raketa i bespilotnih letjelica duboko u Izrael, kao dio "početnog odgovora" na izraelsko ubistvo višeg komandanta Fuada Shukra u južnom predgrađu Beiruta Dahieh.

Libanska grupa rekla je da je ispalila više od 320 raketa zajedno s nekoliko dronova koji su gađali 11 vojnih baza u sjevernom Izraelu, aktivirajući sirene u obalnom gradu Acre, Katzrinu na okupiranoj Golanskoj visoravni kao i brojnim naseljima u Galileji.

Nakon osvetničkih napada, Izrael je proglasio 48-satno vanredno stanje.

Libanski pokret i Izrael razmjenjuju vatru od početka oktobra prošle godine, nedugo nakon što su njihove vlasti pokrenule rat u Pojasu Gaze. Hezbolah je obećao da će nastaviti sa svojim osvetničkim napadima sve dok Izrael vodi rat u Gazi.