Neočekivan korak
0

Historijski korak za Bliski istok: Saudijska Arabija i Iran dogovaraju zajedničku vojnu vježbu

B. H.
Ilustracija: Dall-e
Ilustracija: Dall-e
Iranske i saudijske mornarice planiraju održati zajedničku vježbu u regiji Crvenog mora, objavio je kontraadmiral iranske mornarice Šahram Irani.

Agencija ISNA citirala je Iranija koji je rekao da su iranske pomorske snage prisutne u Crvenom moru te da je Saudijska Arabija izrazila interes za organizaciju zajedničkih manevara u toj regiji.

Admiral je naglasio da će delegacije obje zemlje održati konsultacije o organizaciji manevra, dodavši da su uputile međusobne pozive za posjete lukama.

Iran i Saudijska Arabija normalizirali su odnose u martu 2023. godine, nakon šestogodišnjeg prekida, zahvaljujući pregovorima posredovanim od strane Kine.

Prijedlog o zajedničkoj pomorskoj vježbi dolazi usred eskalacije tenzija između Tel Aviva i Teherana.

Izraelski lideri prijete napadom na Iran kao odmazdu za iransko ispaljivanje velike serije balističkih raketa na Izrael 1. oktobra.

Iranski napad, koji je ciljao tri izraelske zračne baze, bio je odgovor na atentat na vođu Hamasa Ismaela Hanijea u Teheranu i vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha u Bejrutu.

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi izjavio je u utorak da Islamska Republika ne želi rat u regiji, ali je potpuno spremna na svaki sukob.

"Učinili smo sve što smo mogli da smanjimo napetost, ali smo spremni nositi se s bilo kojim scenarijem", rekao je na konferenciji za novinare u Kuvajtu.