Sa julom je sve stalo
36

Institut za proučavanje rata objasnio zašto Rusija ne spominje godišnjicu invazije na Ukrajinu

T. K.
Vladimir Putin na ceromoniji obilježavanja Dana branioca domovine u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin na ceromoniji obilježavanja Dana branioca domovine u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Institut za proučavanje rata (ISW) objasnio je da ruske vlasti nisu komentarisale prvu godišnjicu ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu zato što Rusija nije uspjela postići zacrtane ciljeve.

"Kremlj nije dao osvrt na prvu godišnjicu ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu 24. februara vjerojatno zato što Rusija nije uspjela postići nijedan od svojih navedenih ciljeva i nije ostvarila značajnije teritorijalne dobitke od jula 2022", stoji u analizi ISW-a.

Dodaju da je Putin imao brojne javne istupe, ali o godišnjici invazije nije bilo govora.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova administracija nisu davali izjave vezane uz godišnjicu, iako je Putin u posljednja tri dana imao brojne javne istupe", navodi se.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, iznio je zapaljive tvrdnje da će Rusija dobiti rat i ponovio da je za Rusiju od vitalnog značaja da postigne svoje ciljeve da pomakne granice koje prijete Rusiji što je više moguće, čak i ako su to granice Poljske

"Medvedevljeve izjave naglašavaju činjenicu da Kremlj nastavlja slijediti svoje nerealne maksimalističke ciljeve iako nema značajnih uspjeha za ponuditi ruskom narodu nakon godine skupog rata u Ukrajini", stoji u izvještaju.

ISW je naveo da ruski dužnosnici vjerovatno traže podršku od kineskih proizvođača oružja zbog ograničenja koja su režimi međunarodnih sankcija postavili ruskoj odbrambenoj industriji.