Vojna strategija
0

Institut za proučavanje rata: Putin bi slao oružje Hutima kako bi odvratio Zapad od Ukrajine

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Istraživači s Instituta za proučavanje rata (ISW) ukazali su na to da spremnost Rusije da opskrbi jemenske Hute oružjem otkriva strategiju ruskog predsjednika Vladimira Putina da natjera Zapad da povuče svoju podršku Ukrajini.

ISW navodi da je Kremlj namjeravao prenijeti projektile i drugu vojnu opremu Hutima u Jemen, ali je ovaj plan zaustavljen nakon diplomatskih intervencija.

CNN je objavio, pozivajući se na američke zvaničnike i druge izvore upoznate s ovom situacijom, da je Rusija pripremila isporuku projektila i druge vojne opreme Hutima krajem jula 2024. godine. Međutim, plan je napušten nakon diplomatskog pritiska SAD-a i Saudijske Arabije.

Američki dužnosnici izrazili su nesigurnost oko toga je li saudijska opozicija bila odlučujuća u otkazivanju planiranog prijenosa.

Američki zvaničnici izvijestili su da se ruski potez da naoruža i savjetuje Hute smatra odgovorom na ukidanje određenih američkih ograničenja u vezi s korištenjem američki opskrbljenog oružja za udare unutar ruskog teritorija.

Analitičari vjeruju da ruska strategija podrške Hutima u suočavanju sa Zapadom i eskalaciji napetosti odgovara nekoliko ruskih hibridnih ratnih taktika koje imaju za cilj izvršiti pritisak na Zapad kako bi preispitao svoju podršku Ukrajini zbog straha od daljnje konfrontacije s Rusijom.

"Povećana ruska spremnost da koristi Iran za neizravno suočavanje sa Zapadom poremetit će ruske pokušaje da prikaže rusku vanjsku politiku na Bliskom istoku kao uravnoteženu i može dodatno zakomplikovatii ruske odnose sa zemljama zabrinutim zbog rusko-iranske saradnje", ističu iz ISW-a.