Odnosi sve bolji
0

Iranski predsjednik Raisi i Bin Salman prvi put telefonski razgovarali o stanju u Palestini

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman razgovarali su o palestinsko-izraelskom sukobu, u prvom telefonskom razgovoru između dvojice lidera od sporazuma između Teherana i Rijada o obnovi veza uz posredovanje Kine.

Poziv dvojice lidera uslijedio je u trenutku kada je Izrael izveo zračne napade na Pojas Gaze kao odmazdu za smrtonosni napad palestinskih militanata Hamasa u Izraelu.

Raisi i saudijski prijestolonasljednik razgovarali su o potrebi okončanja ratnih zločina protiv Palestine, objavili su iranski državni mediji.

Saudijski prijestolonasljednik, sa svoje strane, potvrdio je da Kraljevstvo ulaže sve moguće napore u komunikaciji sa svim međunarodnim i regionalnim stranama kako bi zaustavilo eskalaciju koja je u toku, objavila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Također je ponovio da Saudijska Arabija odbacuje ciljanje civila na bilo koji način, dodala je SPA.

Saudijska Arabija i Iran pristali su obnoviti veze u martu prema sporazumu koji je dogovorila Kina nakon sedam godina neprijateljstva, koje je prijetilo stabilnosti i sigurnosti u Zaljevu i pomoglo raspirivanju sukoba na Bliskom istoku, od Jemena do Sirije.

Upitan o Raisijevom razgovoru s prijestolonasljednikom, visoki dužnosnik američkog State Departmenta rekao je da je Washington, koji čvrsto podupire Izrael u njegovoj borbi protiv Hamasa, u"stalnom kontaktu sa saudijskim liderima.