Brojne teme
0

Izrael i Egipat održali razgovore o "trajnom prekidu vatre" u Gazi

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski i egipatski zvaničnici održali su razgovore s ciljem održanja sporazuma o prekidu vatre posredstvom Kaira koji je okončao najnovije smrtonosno rasplamsavanje nasilja između Izraela i Hamasa u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se u Jerusalemu s egipatskim šefom obavještajne službe Abbasom Kamelom kako bi razgovarali o "jačanju saradnje" između njihovih zemalja.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi zadužio je Kamela i njegovu delegaciju, koje su također trebale posjetiti okupirane palestinske teritorije, da rade na izgradnji trajnog sporazuma o prekidu vatre.

Istog dana, izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi boravio je u prvoj službenoj posjeti izraelskog najvišeg diplomate susjednom Egiptu u posljednjih 13 godina, radi razgovora sa svojim kolegom Samehom Shoukryem.

Aškenazi je tweetovao po svom dolasku da će "razgovarati o uspostavljanju trajnog prekida vatre s Hamasom, mehanizmu za pružanje humanitarne pomoći i obnovi Gaze s ključnom ulogom međunarodne zajednice".

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova tweetalo je da su razgovori ministara bili "dio teških i kontinuiranih napora Egipta za oživljavanje mirovnih pregovora i održanje prekida vatre u pojasu Gaze".

U Kairu se očekuje i lider Hamasa Ismail Haniyeh, rekli su visoki egipatski sigurnosni službenici, bez davanja dodatnih detalja.

Egipat je odigrao ključnu ulogu u pregovorima o prekidu vatre između Izraela i Hamasa 21. maja, čime je okončan 11 dana smrtonosnih borbi.

Izraelski napadi na Gazu usmrtili su 254 Palestinca, uključujući 66 djece, rekli su zdravstveni zvaničnici. Rakete iz Gaze odnijele su 12 života u Izraelu, uključujući jedno dijete i arapsko-izraelskog tinejdžera.

Netanyahu je ponovio izraelski zahtjev "za brzim povratkom" Izraelaca koji se drže u pojasu Gaze, navodi se u izjavi.

Aškenazi je takođe rekao da je Izrael "u potpunosti posvećen" repatrijaciji izraelskih zatvorenika koje je držao Hamas.

Od izraelske invazije na pojas Gaze 2014. godine, islamistička grupa držala je tijela izraelskih vojnika Orona Shaula i Hadar Goldin, iako Hamas nikada nije potvrdio njihovu smrt.

Vjeruje se da Hamas drži i dvojicu izraelskih državljana koji su sami ušli u Gazu i čije porodice kažu da imaju mentalnih problema.

Izrael u međuvremenu drži u zatvorima više od 5.000 Palestinaca.

Sisi je obećao 500 miliona dolara za pomoć u naporima na obnovi gusto naseljene enklave Gaze, koja je pogođena izraelskim zračnim napadima. Hamas je obećao da neće dirati "niti jedan cent" međunarodne pomoći za obnovu Gaze.

Izrael, koji provodi kopnenu i pomorsku blokadu enklave od 2007. godine, optužuje Hamas za preusmjeravanje međunarodne pomoći u vojne svrhe.

U izjavi iz Netanyahuova kancelarije kaže se da su on i Kamel razgovarali i o "mehanizmima i procesima koji sprječavaju jačanje Hamasa i njegovu upotrebu resursa koji će u budućnosti biti usmjereni na civilno stanovništvo".

Sisi je također zadužio Kamela da radi na pomaganju u rješavanju političkih podjela između Hamasa u Gazi i Fataha na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su egipatski zvaničnici.