Dugo pripremani plan
91

Izrael stoji iza kompanije koja je proizvela pejdžere za Hezbolah: Isporuka Libanu počela još 2022.

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Libanu su prije dva dana eksplodirali pejdžeri širom zemlje što je dovelo do velikog broja ubijenih i povrijeđenih. Isprva je bilo nejasno kako je eksploziv dospio u pejdžere, no sada su izraelski odbrambeni službenici anonimno potvrdili da je riječ o dugogodišnjem planu Izraela.

Izrael zvanično nije potvrdio ni negirao bilo kakvu ulogu u eksplozijama, ali 12 sadašnjih i bivših zvaničnika odbrane i obavještajnih službi, koji su upoznati s napadom, kažu da iza njega stoje Izraelci, opisujući operaciju kao složenu i dugo pripremanu. Razgovarali su za The New York Times pod uslovom da ostanu anonimni, s obzirom na osjetljivost teme.

Hezbolah je prije nekoliko godina zatražio da svi pripadnici grupe koriste pejdžere umjesto mobilnih telefona zbog toga što je Izrael izveo brojne napade uz pomoć sofisticirane tehnologije te je otkrivao njihove položaje uz pomoć mobilne telefonije. Zvaničnici izraelske obavještajne službe su u tome vidjeli priliku da budu korak ispred Hezbolaha.

Čak i prije nego što je lider Hezbolaha Hassan Nasrallah odlučio proširiti upotrebu pejdžera, Izrael je pokrenuo plan za osnivanje lažne kompanije koja bi se predstavljala kao međunarodni proizvođač pejdžera.

Po svemu sudeći, BAC Consulting je bila kompanija sa sjedištem u Mađarskoj, koja je imala ugovor za proizvodnju uređaja uime tajvanske kompanije Gold Apollo. Ustvari, to je bio dio izraelskog fronta, prema tvrdnjama trojice obavještajnih službenika upućenih u operaciju. Rekli su da su stvorene još najmanje dvije lažne kompanije, koje su kupile pejdžere, kako bi se prikrili pravi razlozi i identiteti ljudi koji su ih pravili.

BAC Consulting je prihvatio "obične" klijente, za koje je proizveo niz običnih pejdžera, ali jedini klijent koji je zaista bio važan je Hezbolah i njihovi pejdžeri bili su daleko od običnih. Proizvedeni su odvojeno i sadržavali su baterije napunjene eksplozivom PETN, prema trojici obavještajnih službenika.

Pejdžere su počeli isporučivati Libanu u ljeto 2022. u malom broju, ali proizvodnja je ubrzana nakon što je Nasrallah definitivno zabranio mobilne telefone.

Prema trojici obavještajnih službenika, Izrael je uložio milione u razvoj tehnologije, a među Hezbolahom i njegovim saveznicima proširila se vijest da nijedna komunikacija putem mobilnog telefona, čak ni šifrovane aplikacije za razmjenu poruka, više nije sigurna.

Tokom ljeta, pošiljke pejdžera u Liban su se povećale, a hiljade su stigle u zemlju i bile raspoređene među oficirima Hezbolaha i njihovim saveznicima, prema dvojici američkih obavještajnih zvaničnika.

Za Hezbolah, oni su bili odbrambena mjera, ali u Izraelu su obavještajci nazivali pejdžere "dugmadima", koja se mogu pritisnuti kada se činilo da je došlo vrijeme. Taj trenutak je, čini se, došao ove sedmice.