Premještaju snage
34

Izraelski ministar odbrane: Hezbolah je deset puta jači od Hamasa

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da njegova vojska mora biti spremna na sjevernom frontu protiv bilo kakvog poteza libanske grupe Hezbolah.

Gallant je dao komentar na zatvorenom sastanku s visokim vladinim dužnosnicima. Rekao je da se moraju izvršiti potrebne pripreme na sjevernom frontu, budući da je Hezbolah "10 puta jači od Hamasa".

Na sastanku je Gallant zatražio od vladinih dužnosnika da dovrše prebacivanje vojne opreme na sjeverni front. Tokom dana, izraelska vojska i Hezbolah međusobno su razmijenili vatru, prema izjavama obje strane.

Najmanje 10 boraca Hezbolaha ubijeno je od izbijanja nasilja na granici između Libana i Izraela. Do eskalacije je došlo usred izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze nakon operacije Al-Aqsa Flood, iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra na izraelske pogranične gradove.

Najmanje 3.478 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu. Hezbolah je vodio nekoliko ratova s ​​Izraelom, od kojih je zadnji bio 2006., tokom kojeg je libanska grupa raketirala velike izraelske gradove, uzrokujući značajnu materijalnu štetu.

Preko 1.000 Libanonaca je ubijeno u sukobu, dok je velik dio južnog Libanona, uporišta Hezbolaha. bio razoren izraelskim napadima.