Uhapšen graničar
50

Jedan od najbogatijih ukrajinskih oligarha napustio Ukrajinu koristeći krivotvorene dokumente

F. H.
Foto: Ekonomichna Pravda
Foto: Ekonomichna Pravda
Ukrajinska Pravda otkrila je da je Hennadii Boholiubov, suradnik ukrajinskog oligarha Ihora Kolomoiskyija i bivši suvlasnik ukrajinske banke PrivatBank, ilegalno napustio Ukrajinu pomoću krivotvorenih dokumenata.

Ukrajinska pravda piše da je poznato da je Boholiubov napustio Ukrajinu vlakom Kijev-Chelm u noći s 23. na 24. juna.

Boholiubov je pobjegao jer mu je ukrajinski Ured za ekonomsku sigurnost namjeravao uručiti obavijest o sumnji u slučaju PrivatBank. Slučaj PrivatBank odnosi se na optužbe za finansijsku zloupotrebu i loše upravljanje u najvećoj ukrajinskoj komercijalnoj banci što je dovelo do njene nacionalizacije 2016. godine zbog značajnih financijskih gubitaka.

Boholiubov je napustio zemlju s krivotvorenim dokumentima, iako je u Poljsku ušao s ličnim. Poduzetnik je sada u Austriji. Osim toga, izvori izvještavaju da je ukrajinski graničar koji je pomogao poduzetniku u bijegu u Poljsku priveden 6. jula

Boholiubov je ukrajinski biznismen i milijarder. Suosnivač je i suvlasnik grupe Privat. Poduzetnik ima 62 godine, što znači da ne podliježe mobilizaciji, pa samim time i ne pod zabranom putovanja.

U novembru 2020. Trgovački sud u Kijevu otvorio je još jedan slučaj koji je pokrenuo bivši dioničar PrivatBank Hennadii Boholiubov u kojem je tražio povrat dionica koje je imao u vrijeme nacionalizacije banke. Boholiubov je prethodno podnio brojne tužbe pokušavajući povratiti dionice u PrivatBank koje je posjedovao prije nego što je nacionalizirana.

Dana 4. decembra 2018. sud u Velikoj Britaniji izdao je nalog za globalno zamrzavanje imovine u vlasništvu Kolomoiskyija i Boholiubova.