Komentari (15)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Naučnici su dokazali da citiranje naučnika preko chatgpt povećava njegovu reputaciju.
Ovo ce potpuno da promjeni obrazovanje i kod nas. Jednostavno kreativnost i logiku cemo potencirat za vrijeme nastave a domace zadace ce preci na nivo istrazivanja dodatnih materijala.
Dobar dio naucnika su plegijatori.. Pa i njihov dan ima 24 sata. Asim Kurjak i profesor i doktor i nssto slika i nesto svira i navodno jos stotine načnih radova.
Nije imao mjeru 😁
da je znao da da prave instrukcije chatbot-u, ne bi ga otkrili nikada.
To je problem u mnogo naucnih grana, ocekuje se od naucnika da objavljuju radove, cesto, da bi zadrzali posao, pa zbog toga objavljuju smece manipulisano statistikom. Zato je jedan dan kafa dobra za zdravlje, drugi dan losa. Jos se nkvinaei dohvate clanaka koje ne razumiju dobijemo naslove poput "udisanje vjetrova je dobro za zdravlje, kazu naucnici". 😁
Zamisli da se chatG navuče na Klix komentare, pregorio bi za heftu.
Ovaj članak je pun poluistina već na prvi pogled. Čovjek nije suspendovan zbog ChatGPT-a, niti je zbog toga uspio objaviti toliko radova. Toliko radova je objavio jer je ko-autor gdje treba i gdje ne treba biti, a suspendovan je jer je dopustio da se njegovo ime prišije na druge institucije, vrlo vjerovatno za pare, kako bi im podigao rejting. Ovo o ChatGPT-u je samo jedno od pitanja gdje je rekao da koristi ChatGPT za brže pisanje, u čemu nema ništa loše.
Situacija sa Rafaelom Luqueom i njegovim otpuštanjem sa Univerziteta u Kordobi zbog upotrebe ChatGPT-a kako bi "poboljšao kvalitetu tekstova" ukazuje na problematiku trke za citiranjem u akademskom svijetu.
Iako umjetna inteligencija može pomoći u stvaranju boljih naučnih radova, problem se produbljuje kada se koristi za generisanje "naučnog smeća". To ukazuje na važnost razvijanja etičkih smjernica za korištenje tehnologije u akademskom radu i jačanje integriteta nauke u cjelini.