"Prilika" za obje strane
0

Joe Biden o ubistvu Hamasovog vođe: "Dobar dan za Izrael, SAD i cijeli svijet"

B. R.
Joe Biden, predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden, predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Za američkog predsjednika Joea Bidena ubistvo Yahye Sinwara, vođe palestinske militantne organizacije Hamas, predstavlja "dobar dan za Izrael, Sjedinjene Američke Države i za svijet".

Smatra da je ubistvo prilika da se oslobode izraelski taoci, koje drži Hamas, te da se okonča jednogodišnji rat u Pojasu Gaze. Ubistvo Sinwara je uporedio s osjećajem u SAD-u nakon što je ubijen Osama bin Laden, vođa terorističke grupe al-Qaida. Osim toga, za njega je ovo pokazatelj da "nijedan terorista nigdje u svijetu ne može izbjeći pravdu, ma koliko dugo to trajalo".

Biden je najavio da će razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i drugim izraelskim čelnicima, kako bi im čestitao i razgovarao o povratku talaca u Izrael. Nadalje, poručio je Palestincima da je ovo prilika da imaju vlast bez Hamasa, kao i za političko rješenje za, kako je kazao, bolju budućnost Izraelaca i Palestinaca.

Pohvalio je američke snage za specijalne operacije i obavještajce koji su pomogli Izraelu u praćenju i lociranju Sinwara i drugih Hamasovih vođa. Naglasio je da je samo ubistvo bilo isključivo izraelska operacija, prenosi ABC News.