Distopija u Moskvi
0

Kako su "Besmrtni Putin" i "Miš" užasnuli režim u Kremlju: "To je napad na društveni poredak"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruske vlasti zabranile su knjigu o zombi apokalipsi "Miš" i traže njeno povlačenje. Roman Ivana Filippova govori o zaraženom ružičastom mišu koji bježi iz ruskog instituta koji razvija serum koji bi ruskog predsjednika Vladimira Putina učinio besmrtnim.

Bijeg miša izazvat će apokalipsu. Prema ruskom tužiteljstvu, takva bi knjiga mogla ugroziti "društveni poredak".

Prema The Sunday Timesu, Roskomnadzor, ruski nadzornik književnosti i medija, zaključio je da knjiga širi "lažne informacije o terorističkim činovima i druge nepouzdane informacije od javnog značaja". Osim toga, njegov opasni sadržaj mogao bi "ugroziti živote i zdravlje Rusa koji ga čitaju".

Roman je prošle godine objavio Freedom Letters. Autor je ruski novinar koji navodno živi u Gruziji. Moskva je u aprilu Filippovu, zajedno s drugim novinarima, proglasila "stranim agentom". Ipak, prema riječima autora, knjiga se "dosta dobro prodaje".

Ali sada je uklonjen s ruske platforme za e-trgovinu Ozon nakon što su se ruski nacionalistički vojni blogeri žalili na to. Smetalo im je što u zavjeri umiru "pravi ljudi", na primjer glavna urednica RT-a Margarita Simonyan i patrijarh Kiril.

Filippov ima kanal na komunikacijskoj platformi Telegram gdje govori protiv ruske invazije na Ukrajinu i ismijava pobornike rata.

Prema Filippovu, nema razloga zašto se "Miš" ne bi prodavao u ruskim knjižarama, jer je poštovao sve zakonske odredbe: na naslovnici knjige piše da je autor "strani agent", u e-trgovinama ima oznaku "18+" i ne krši zakon o ekstremizmu.

Roman "Miš" nije jedini koji se našao pod lupom ruskih vlasti. U decembru 2022. ruski predsjednik Putin potpisao je zakon o zabrani "LGBT propagande" u umjetnosti, filmu i oglašavanju. Nedugo nakon toga, desio se uspjeh knjige koja je ispričala ljubavnu priču dvojice dječaka koji su se upoznali u pionirskom kampu.

"Ljeto u pionirskoj marami" napisale su dvije tinejdžerice Jelena Malysovova i Katerina Silvanovova. Njihova je knjiga u Rusiji prodana u 200.000 primjeraka, a mnogi mladi Rusi raspravljali su o njoj na društvenim mrežama. Međutim, uspjeh knjige i neodobravanje vlasti prema njenoj temi natjerali su autorice da napuste Rusiju.