Cijena odbijanja Putina
32

Kazahstan odbio ući u BRICS, Rusija odmah zabranila uvoz voća i povrća

N. Ž.
Vladimir Putin (lijevo) i Kassym-Jomart Tokajev (desno) (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (lijevo) i Kassym-Jomart Tokajev (desno) (Foto: EPA-EFE)
Ruska agencija za sigurnost hrane odbila je dati dopuštenje za uvoz voća i povrća iz Kazahstana, a analitičari kažu da je pravi razlog odbijanje vlasti ove države da se pridruže BRICS-u.

Iako su iz agencije saopštili da je odluka donesena zbog "odbijanja relevantnih autoriteta iz Kazahstana da osiguraju fitosanitarnu sigurnost", ovaj potez je urađen samo nekoliko dana nakon što su vlasti u Astani odbili ulazak u BRICS.

Kazahstan je, inače, najveća ekonomija u centralnoj Aziji, a od ukupnog izvoza ove države 11 posto "otpada" na slanje robe u Rusiju, koja je njihov treći najveći vanjskotrgovinski partner.

Vlasti u Kazahstanu su svoju odbijenicu za članstvo u BRICS-u poslale nekoliko dana prije velikog samita ove organizacije, gdje će Rusija biti domaćin.

"Trenutno i najvjerovatnije u doglednoj budućnosti, Kazahstan će se suzdržati od podnošenja prijave za BRICS", rekao je glasnogovornik kazahstanskog predsjednika, Berik Uali, u intervjuu za lokalne medije u srijedu.

Uali je dodao da je predsjednik Kassym-Jomart Tokajev više puta istakao podršku Ujedinjenim nacijama kao "univerzalnoj i nezamjenjivoj međunarodnoj organizaciji" i rekao da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebao biti reformisan kako bi se uzele u obzir interesi regionalnih sila.

Odlučivanje Kazahstana predstavlja udarac ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji pokušava brendirati BRICS kao savez "globalne većine“, te kao dio nastojanja Moskve da izazove dominantni Zapad i ospori sankcije povezane s agresijom Rusije na Ukrajinu.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da BRICS ne zamjenjuje UN, naprotiv, "dopunjuje, a ne protivi se njegovoj međunarodnoj prirodi".

"Kazahstan je naš prijatelj, naš strateški partner, naš saveznik. Cijenimo naše odnose. To je prva stvar. Stoga, naravno, Kazahstan sam donosi odluke o formatu svoje participacije u određenim organizacijama“, rekao je Peskov.