"Produbljuju saradnju"
113

Kim pisao Putinu: Nepobjedivi smo drugari u krvavoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un ponovo je potvrdio svoju obavezu da produbi saradnju sa Rusijom u poruci predsjedniku Vladimiru Putinu povodom obilježavanja godišnjice oslobođenja od japanske kolonijalne vlasti, objavila je u petak državna novinska agencija KCNA.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un ponovo je potvrdio svoju obavezu da produbi saradnju sa Rusijom u poruci predsjedniku Vladimiru Putinu povodom obilježavanja godišnjice oslobođenja od japanske kolonijalne vlasti, objavila je u petak državna novinska agencija KCNA.

Kimova poruka bila je odgovor na čestitku koju je Putin poslao povodom obilježavanja Dana oslobođenja 15. augusta. U svojoj poruci, ruski lider je istakao da veze koje su stvorene tokom borbi sovjetskih vojnika protiv Japana i dalje služe kao osnova za odnose između dvije zemlje, navodi KCNA.

"Prijateljski osjećaji vojski i naroda dviju zemalja, koji su izgrađeni i produbljeni u krvavoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja, služe kao snažan pokretač za razvijanje ... odnosa prijateljstva i saradnje u sveobuhvatno strateško partnerstvo i nepobjedivo drugarstvo," rekao je Kim.

Kim i Putin su održali drugi samit u manje od godinu dana u junu u Pjongjangu, gdje su potpisali sporazum o "sveobuhvatnom strateškom partnerstvu" koji uključuje sporazum o međusobnoj odbrani.

Ovaj događaj dolazi usred optužbi Južne Koreje, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država da Kim pomaže Rusiji u ratu protiv Ukrajine, isporučujući rakete i projektile u zamjenu za ekonomsku i drugu vojnu pomoć iz Moskve.

Kim je posjetio spomenik u čast korejskih revolucionarnih vojnika koji su se borili protiv Japana kako bi okončali kolonijalnu vlast od 1910. do 1945. godine, kao i Toranj oslobođenja gdje se odaje počast vojnicima Crvene armije, navodi KCNA.

Osnivača Sjeverne Koreje, Kim Il Sunga, koji je djed trenutnog lidera, podržao je generalni sekretar Sovjetskog Saveza Josif Staljin, koji je objavio rat Japanu pred kraj Drugog svjetskog rata. Sovjeti su podržali komunističke snage Kima koje su na kraju osnovale Sjevernu Koreju nakon oslobođenja Koreje 1945. godine.

Državni mediji Sjeverne Koreje nisu spomenuli nacrt za ujedinjenje koji je južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol predstavio u četvrtak, pozivajući na dijalog sa Pjongjangom i predlažući međunarodnu konferenciju o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji.

Ovaj prijedlog dolazi u trenutku kada su odnosi između dvije Koreje na najnižem nivou, a neki stručnjaci su skeptični u pogledu realnosti očekivanja da će Pjongjang vidjeti ovaj prijedlog kao nešto drugo osim egzistencijalne prijetnje svom režimu.

Ministar za ujedinjenje Južne Koreje, Kim Yung-ho, koji nadgleda međukorejske odnose, izjavio je u petak da se ne slaže s onima koji smatraju da će Sjeverna Koreja odbaciti plan, ako uopće odgovori na njega.

"Vjerujem da će Sjeverna Koreja pažljivo razmotriti prijedlog naše vlade," rekao je na brifingu.