oglasio se i borrell
38

Kina se sveti EU zbog carina na električna auta? Država pokreće istragu oko uvoza mliječnih proizvoda

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ministarstvo trgovine Kine saopćilo je da će pokrenuti istragu o subvencijama koje daju zemlje članice Evropske unije za mliječne proizvode, a koje bi mogle dovesti do carina za njihov izvoz u Kinu.

Najava je uslijedila dan nakon što je EU objavila nacrt odluke o finalizaciji carina na električna vozila napravljena u Kini, kao nastavak privremenih carina objavljenih prošlog mjeseca. Kineska vlada i proizvođači automobila osudili su taj potez.

EU također istražuje potencijalno štetan utjecaj kineskih subvencija za proizvođače vjetroturbina i solarnih panela na industriju 27 zemalja bloka.

Istraga će biti usmjerena na subvencije EU u proizvodnji svježeg i topljenog sira, plavog sira i drugih proizvoda od sira, mlijeka i vrhnja. Kinesko ministarstvo kaže da će 20 programa subvencija u osam država članica - Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Češkoj, Finskoj, Irskoj, Italiji i Rumuniji - biti pod istragom.

To uključuje neke programe subvencija u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU (CAP).

Također, Kina je podnijela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) nakon što je EU objavila privremene carine na električna vozila kineske proizvodnje. Komisija EU saopćila je da je uvjerena da su njena istraga i privremene carine u skladu sa pravilima STO-a.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je u utorak da bi blok trebao izbjegavati "sistematski sukob" s Kinom, jer trgovinske tenzije između obje strane prijete da eskaliraju, piše Euronews.