"Jači ste i iskusniji"
134

Komandant izraelske vojske kazao vojnicima da se pripremaju za kopneni ulazak u Liban

F. H.
Herzi Halevi (Foto: EPA-EFE)
Herzi Halevi (Foto: EPA-EFE)
Načelnik štaba IDF-a, general-pukovnik Herzi Halevi kaže da se vojska priprema za kopnenu ofanzivu protiv Hezbolaha u Libanu, govoreći skupini vojnika da će njihove vojne čizme ući na neprijateljski teritorij".

“Možete čuti avione iznad, napadamo cijeli dan. Kako da pripremimo područje za mogućnost vašeg ulaska, tako i da nastavimo nanositi udarce Hezbolahu”, rekao je Halevi vojnicima 7. oklopne brigade.

On je kazao da je Hezbolah proširio svoj domet vatre i da će dobiti vrlo snažan odgovor.

“Danas ćemo nastaviti, mi ne stajemo, mi nastavljamo napadati i nastavljamo ih udarati posvuda. Cilj je vrlo jasan cilj, sigurno vratiti stanovnike sjevera. Da bismo to učinili, pripremamo manevar na tlu", rekao je on vojnicima.

Dalje im je kazao da će oni ući u neprijateljski teritorij i to gdje je Hezbolah pripremio velike vojne položaje sa podzenom infrastrukturom i lansirnim rampama.

"Vaš ulazak u ta područja sa silom, vaš susret s operativcima Hezbolaha, pokazat će im što znači suočiti se s profesionalnim, visoko kvalificiranim i borbeno iskusnim snagama. Dolazite puno jači i daleko iskusniji od njih. Ući ćete, tamo uništiti neprijatelja i odlučno uništiti njihovu infrastrukturu. To su stvari koje će nam omogućiti da kasnije sigurno vratimo stanovnike sjevera", kazao je Halevi.

Ranije je danas objavljeno kako je Izrael mobilisao dvije rezervne brigade i uputio ih na sjever.