"Dvostruki standardi"
32

Kosovari kritikovali Španiju zbog pristupa Palestini i Kosovu: Stigao odgovor iz Madrida

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brojni kosovski zvaničnici su komentarisali odluku vlade Španije da prizna državu Palestinu, indirektno optuživši Madrid za primjenu dvostrukih standarda. Iz Madrida poručuju da se radi o različitoj situaciji.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije - uz Kipar, Grčku, Slovačku i Rumuniju - koje ne priznaju kosovsku nezavisnost.

Smatra se da je glavni razlog nepriznavanja države Kosova povezan sa španskim stavom prema težnjama njezine sjeveroistočne regije, Katalonije, da postane nezavisna.

Ova regija je imala nekoliko neuspješnih pokušaja odvajanja od Španije, a službeni Madrid se oštro usprotivio ovom potezu.

"Situacija u Palestini je drugačija. Priznanje Države Palestine ne utječe na teritorijalnu cjelovitost Izraela, budući da taj teritorij nikada pravno nije bio dio Države Izrael", rekla je u odgovoru Radiju Slobodna Evropa Elena Aljarilla Cortezon, savjetnica za medije u Ministarstvu vanjskih poslova Španije.

Prema njezinim riječima, odluka donesena 28. maja da se službeno prizna državljanstvo Palestine u skladu je s međunarodnim pravom, načelima Povelje Ujedinjenih naroda i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje su obvezujuće. , nakon što su odobreni.

O pitanju priznanja Kosova od Španije raspravljalo se na sastanku ministara vanjskih poslova EU 27. maja u Briselu.

Neki izvori su za Radio Slobodna Evropa kazali da je u ovom trenutku došlo do otvorenog spora između stranaka iz Njemačke i Španije.

Dok je Njemačka bila "vrlo ofanzivna" za priznanje Kosova, "Španija je bila u defenzivi, tvrdeći da Kosovo nije na dnevnom redu".

Uz Španiju, Norveška i Irska također su u utorak priznale palestinsko državljanstvo.

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je jutros da će njegova zemlja priznati palestinsku državnost, uključujući Pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Rekao je da Španija neće priznati nikakve promjene granica uspostavljenih 1967. osim ako se strane ne dogovore.