Make Europe great again
3

Mađarska odabrala Trumpov slogan za predsjedovanje EU, na logotipu i Rubikova kocka

N. Ž.
Donald Trump i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Mađarska će presjedavati Vijećem Evropske unije, jednim od najvažnijih tijela ove nadnacionalne organizacije, a sada su objavljeni slogan i logotip njihovog predsjedanja.

Kao slogan izabrali su "Make Europe great again" (Napravite Evropu ponovo velikom, engl.), što je skoro pa identičan slogan kojeg je bivši američki predsjednik Donald Trump koristio u kampanju 2016. godine.

Ipak, iz Mađarske ističu da njihov izbor nema veze s Trumpom, iako je on u odličnim odnosima s premijerom ove države Viktorom Orbanom.

"To je referenca na aktivno predsjedništvo", rekao je mađarski ministar za europske poslove János Bóka. "Zapravo pokazuje manifest da zajedno trebamo biti jači nego pojedinačno, ali da nam treba dopustiti da ostanemo ono što jesmo kad se udružimo. Također prikazuje ideju da Europa može postati neovisan globalni akter u našem transformirajućem svijetu."

Na konferenciji za medije, iz delegacije Mađarske su negirali vezu s Trumpovim sloganom. "Ne znam je li Donald Trump ikada želio učiniti Europu ponovno velikom", rekao je Bóka.

Predsjedništvo je također predstavilo Rubikovu kocku kao svoj logo, koju je Bóka opisao kao "esenciju mađarskog genija."