Imaju oko 800 članova
121

Mađarski mason govorio o detaljima pokreta: Nove članove primaju pod povezom, služe se i svetim knjigama

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Vjerovatno jedan od pokreta koji je obavijen najvećim velom tajne je masonski pokret. Slobodni zidari, kako se često nazivaju, izazivaju brojne kontroverze stoljećima, a jedan od najistaknutijih članova ovog pokreta u Mađarskoj odlučio je govoriti o detaljima njihovog rada.

U velikom intervjuu za mađarski portal 444, Laszlo Reti, direktor privatne škole u Budimpešti izjavio je kako je postao član masonskog pokreta prije osam godina, a da je prošle godine po treći put mu je dodijeljena titula "Velikog majstora", što je u ovom pokretu najviši čin.

Također, objasnio je kako funkcioniše samo pristupanje pokretu.

"U jednosatnom razgovoru raspravljamo o raznim stvarima. Ako se utvrdi da je kandidat, koji se zove tragač, preporučen za tzv. saslušanje pod velom, onda ga pozivamo u ložu. To se radi tako što ga uvedu s povezom na očima, sjedne u centar lože, a članovi lože mu postavljaju pitanja. Povez na očima ima kako ne bi mogao prepoznati ostale. To saslušanje traje 20 minuta", naveo je.

Naglasio je kako osoba koja je član masonskog pokreta mora imati besprijekornu biografiju te potvrdu da nije član ekstremističkih organizacija.

"Postoji masonski sud koji ih nadgleda. Ako se neko od braće požali na drugog, ovo tijelo je pozvano da ispita može li ostati član reda", naveo je.

Nakon toga, osvrnuo se i na obrede unutar lože.

"Naša loža slijedi dvije vrste obreda. Ima onih koji rade po drevnom i prihvaćenom škotskom obredu i njihove kecelje su crvene. Moja loža i nekoliko drugih koriste francuski obred i mi imamo plavu kecelju. Svaka loža ima trouglasti stol koji se zove oltar. Oni koji koriste škotski obred imaju Bibliju na oltaru, možda Kur'an ili Toru, a čak sam vidio lože gdje su na stolu bile sve tri knjige. Na oltaru moje lože je Deklaracija o ljudskim pravima", naveo je.

U intervjuu za mađarski medij Laszlo Reti se osvrnuo i na odnos masona s Katoličkom crkvom.

"Naš odnos nije idealan. Čekamo da se povuku ranije spomenute papine bule. Ovo je spor proces, trebalo je skoro 400 godina da se Galileo rehabilituje", objašnjava.

Također, osvrnuo se i na to zašto neko postaje mason.

"Za mene masonerija ima tri stuba. Jedan od njih je živjeti iskustvo zajednice. Drugo je samoobrazovanje, kontinuirana težnja da postanemo bolji ljudi. Treće je također da gradimo društvo. Za mene je to masonerija", zaključio je.