Pet savjeta
22

Magazin Politico "bocnuo" Borrella: Priručnik o tome kako se diplomate ne bi trebale ponašati

V. K.
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Josep Borrell (Foto: EPA-EFE)
Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell prije nekoliko dana izazvao je niz reakcija zbog izjave koja se odnosila na nogometašice reprezentacije Španije.
Nakon osvajanja Svjetskog prvenstva u Australiji, ženska nogometna reprezentacija Španije dobila je niz pozitivnih komentara. Jedan od onih koji je htio uputiti čestitke nogometašicama bio je i Borrell, ali je njegova izjava, sasvim opravdano, naišla negativne reakcije.

"Sada su naše žene te koje uče da igraju nogomet kao i muškarci, a to je samo po sebi već dobra vijest", rekao je Borrell u izjavi za TVE.

Posljednji gaf bio je ujedno i prilika za ugledni magazin Politico da sastavi "priručnik" o tome kako se jedan evropski diplomata ne bi trebao ponašati.

Izbori u Evropskom parlamentu 2024. godine za sobom će povući i promjene na rukovodećim funkcijama u Briselu, a to će vjerovatno značiti i odlazak Josepa Borrella.

"Zbog toga, sastavili smo zgodan vodič za onoga ko ga naslijedi na mjestu glavnog diplomate EU. Njegovi gafovi nude korisne lekcije svim budućim diplomatama", napisali su.

Jedan od savjeta nosi naziv "Nemojte čekati dok neprijateljske sile ismijavaju EU".

"Ako se sastajete sa ratobornim šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, budite spremni dati onoliko koliko dobijete. Nemojte stajati bezbrižno dok čovjek iz Moskve ismijava EU. Nažalost, Borrell je to učinio u februaru 2021. godine. Prelako je propustio da odgovori na dijelove kada je Lavrov kritikovao EU kao nepouzdanog partnera", naglasili su.

Drugi savjet nosi naziv "Ne otkrivajte tajne planove za borbene avione".

"Uvijek se pridržavajte scenarija i nikada ne otkrivajte povjerljive i vrlo osjetljive informacije medijima. Nakon što je Rusija započela invaziju, Borrell je izjavio kako EU snabdjeti Kijev borbenim avionima. Diplomate su bile ogorčene što je Borrell javno objavio plan o kojem se razgovaralo iza zatvorenih vrata", podsjetili su.

Treći savjet, zlata vrijedan, glasi - "Ne poredi ostatak svijeta sa džunglom".

"Ni pod kojim okolnostima ne ukazuj na to da bi necivilizovana džungla mogla izvršiti invaziju na EU. Ti nisi Viktor Orban. Borrell je u oktobru 2022. godine izazvao bijes kada je Evropu uporedio sa vrtom, a ostatak svijeta nazvao džunglom", piše Politico.

Četvrti savjet odnosio se na gaf sa nogometašicama.

"Nemojte patronizirati nogometašice. Skandal o seksizmu već je bujao nakon pobjede Španije i to nakon što je šef nogometnog saveza Luis Rubiales tokom dodjele medalja poljubio nogometašicu Jenni Hermoso", poručili su iz magazina.

Na kraju, peti savjet koji je Politico uputio tiče se objava na društvenim mrežama.

"Ne objavljujte povjerljive dokumente. Dok je bio ministar vanjskih poslvoa Španije, Borrell je na Twitteru objavio dokument vezan za ekstradiciju od britanskih vlasti. Povjerljivi dokument uključivao je lične podatke o toj temi, uključujući španski nalog za hapšenje i izručenje katalonskog političara iz Velike Britanije", piše Politico.