Javit će naknadno
17

Mark Zuckerberg svjedočio pred Evropskim parlamentom, nije odgovorio na sva pitanja

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg svjedočio je pred Evropskim parlamentom, a zbog veće važnosti privatnosti podataka u Evropi i stupanja na snagu Uredbe o zaštiti podataka (GDPR), ovo svjedočenje je bilo mnogo ozbiljnije nego svjedočenje pred Kongresom SAD-a koje je održano u aprilu.

Razgovor vođa političkih grupa EP-a i glavnog izvršnog direktora Facebooka, koji je Evropska unija zatražila nakon izbijanja skandala s Cambridge Analyticom, najavljen je prošle srijede i trebao je biti održan iza zatvorenih vrata. Međutim, nekoliko učesnika tome se usprotivilo pa je Zuckerberg i ovog puta iskaz dao javno.

Zuckerberg je odgovorima na pitanja evropskih parlamentaraca pokušao objasniti propuste u zaštiti korisničkih podataka u skandalu s kompanijom Cambridge Analytica.

Odmah na početku svog obraćanja Zuckerberg je rekao da mu je žao zbog grešaka do kojih je došlo. Izvinio se dodajući kako više od 18 miliona poslovnih subjekata u Evropi besplatno koristi Facebook.

"Sigurnost nam je najvažnija. Dopustite da objasnim šta radimo na sigurnosti nakon grešaka s Cambridge Analyticsom. Aplikacija će uzimati manje podataka, a ukoliko je koristite tri mjeseca aplikacija će prestati skupljati podatke", rekao je dodajući kako istražuju sve aplikacije za koje sumnjaju da su koristile tuđe podatke.

Rekao je da duboko vjeruje u ono što radi te da će do do kraja 2020. godine zaposliti još ljudi i investirati u Evropu kako bi poboljšali sigurnost. Rekao je da je regulativa potrebna, ali da je pitanje koliko regulative je dobro kako inovacije ne bi bile spriječene.

"Moramo imati zakone koji štite ljude i koji ne sprečavaju nove tehologije, a koje i ne sprečavaju razvoj", naglasio je.

Manfred Weber je rekao da je lijepo što se izvinio, a jedno od njegovih pitanja je bilo ima li Facebook alternativu i da li je moguće razbiti monopol Facebooka.

"Facebook egzistira u veoma kompetitivnom prostoru s puno alata. Čini mi se da svaki dan dolaze novi konkurenti i mi se želimo stalno razvijati kako bismo ostali relevantni" rekao je Zuckerberg.

Šef kluba kluba zastupnika ALDE-a Guy Verhofstadt pitao je Zuckerberga o odnosu Facebooka s izborima.

"To je jedan od naših prioriteta. Ne želimo da se iko miješa u izbore kao Rusi u američke predsjedničke izbore. U tom smislu gradimo nove AI alate, sarađujemo s izbornim komisijama i radimo na povećanju transparentnosti", rekao je Zuckerberg.

Na pitanja koja su mu postavljena odgovarao je više od 15 minuta, a nakon toga je rekao da će poslati odgovore na pitanja na koja nije stigao odgovoriti te kako će nekoga iz Facebooka poslati na detaljni brifing. Među pitanjima na koja je ostao dužan odgovor je i pitanje o ciljanom oglašavanju.

Zuckerbergovo svjedočenje pred evropskim parlamentarcima nije bio ni slično njegovom razgovoru s američkim senatorima.