Nova politika
17

Meta ukinula zabranu riječi "šehid" na Facebooku nakon pregleda nezavisnog odbora

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Meta je objavila da ukida opću zabranu riječi šehid, što na arapskom znači "mučenik", nakon što je njen nadzorni odbor jednogodišnjim pregledom utvrdio da je pristup diva društvenih medija "preširok".

Kompanija je godinama bila kritizirana zbog svog upravljanja sadržajem koji uključuje Bliski istok, uključujući i studiju iz 2021. godine koju je sama naručila Meta, a koja je utvrdila da njen pristup ima "štetan utjecaj na ljudska prava" na Palestince i druge korisnike njenih usluga koji govore arapski.

Te su kritike eskalirale od početka neprijateljstava između Izraela i Hamasa u oktobru.

Nadzorni odbor, koji finansira Meta, ali djeluje nezavisno, započeo je svoju reviziju prošle godine jer je riječ uzrokovala više uklanjanja sadržaja na platformama kompanije nego bilo koja druga riječ ili izraz.

Meta je matična kompanija Facebooka i Instagrama.

Pregledom je u martu utvrđeno da Metina pravila o "šehidu" nisu uzela u obzir raznolikost značenja te riječi i rezultirala su uklanjanjem sadržaja koji nije bio usmjeren na hvaljenje nasilnih radnji. Meta priznaje nalaze pregleda.

Nadzorni odbor pozdravlja promjenu, rekavši da je Metina politika vezana uz riječ dovela do cenzuriranja miliona ljudi na njenim platformama.