Opozicione snage sve jače
2

Može li Kamala Harris "preživjeti" globalni trend u svjetskoj politici?

N. Ž.
Kamala Harris u borbi da se održi na vlasti u SAD-u (Foto: Reuters)
Kamala Harris u borbi da se održi na vlasti u SAD-u (Foto: Reuters)
Trenutna potpredsjednica SAD-a Kamala Harris bori se za mjesto u Bijeloj kući s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, ali globalni politički trendovi ne idu u njen prilog.

Kako piše Axios, u političkom kontekstu, trend za 2024. godinu je da građani zapadnih zemalja odbacuju stranke koje su trenutno na vlasti, a sve više jačaju opozicione partije.

Tako su na izborima za Evropski parlament u većini zemalja prva mjesta uzimale stranke koje nisu dio vladajućih koalicija. Iznimke su, između ostalih, Italija i Mađarska, ali je i u ovim zemljama došlo do jačanja opoziconih stranaka.

Što se tiče nacionalnih izbora, značajnu snagu je izgubila stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nakon vanrednih izbora održanih ove godine, dok su Konzervativci nakon 14 godina izgubili vlast u Velikoj Britaniji.

Također, u Njemačkoj su na regionalnim izborima poraz doživjele stranke iz vladajuće "semafor" koalicije, dok je u Austriji na prvo mjesto skočila ekstremno desna FPO.

Sve to sugeriše da je globalni trend u politici na strani Donalda Trumpa, odnosno Republikanske partije u SAD-u. Oni su van Bijele kuće četiri godine, a u istom periodu nemaju većinu u gornjem domu američkog Kongresa, odnosno Senatu.

Pri tome, drugi trend u političkom svijetu je usko povezan uz prvi, a riječ je o lošem ekonomskom stanju, odnosno inflaciji koja pogađa svaki dio svijeta. Posebno je izražen u SAD-u, imajući u vidu da Trump često u svojoj kampanji napominje na ekonomski "boom" tokom njegovog mandata u Bijeloj kući.

Glasači širom svijeta su kaznili vladajuće stranke zbog, u njihovim očima, lošeg odgovora na ekonomsku krizu, odnosno skok u cijeni života, koja je nastala nakon pandemije virusa Covid-19.

Harris se pokušala distancirati od mandata Joea Bidena, iako je još uvijek u njegovoj administraciji, a čak je i nazvala svoju kampanju "Novi put naprijed."

Ipak, činjenica da je Trump i dalje odmah uz nju po svim anketama, a po nekima čak i favorit, govori o tome da Harris na kraju možda bude žrtva svjetskog političkog trenda.