Saveznici u akciji
30

Može li Sjeverna Koreja zakomplikovati situaciju u Ukrajini: Hiljade vojnika čeka naredbu iz Kremlja

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Institut za proučavanje rata (ISW) osvrnuo se na aktuelna dešavanja na frontu širom Ukrajine te je posebno pažnju posvetio ulozi Sjeverne Koreje u ovom sukobu.

Iako je od ranije poznato kako Sjeverna Koreja snabdijeva rusku vojsku oružjem tj. prvenstveno granatama, pojavile su se nove informacije o sjevernokorejskim vojnicima koji bi mogli imati ulogu na ukrajinskom frontu.

Naime, južnokorejski i ukrajinski zvaničnici identifikovali su sjevernokorejsko vojno osoblje koje se već bori u Ukrajini. Ono što je zanimljivo jeste i to da se brojni sjevernokorejski vojnici nalaze unutar Rusije te da čekaju naredbu za odlazak na front.

"Ukrajinski zvaničnici su rekli da nekoliko hiljada sjevernokorejskih vojnika trenira unutar Rusije i da bi ih ruska vojna komanda mogla rasporediti na liniju fronta u Ukrajini do kraja 2024. godine ili u ruska granična područja kako bi oslobodili ruske rezerve za borbu unutar Ukrajine", navodi ISW.

Kada je riječ o osoblju koje se nalazi u Ukrajini, ističe se kako sjevernokorejski zvaničnici djeluju u Donjeckoj oblasti.

"Nejasan je obim grupacije sjevernokorejskih snaga koje bi Rusija mogla rasporediti na liniju fronta", objašnjavaju iz ISW-a.

O djelovanje Sjeverne Koreje u Ukrajini ranije je govorio i šef ukrajinske obavještajne službe Kiril Budanov koji je rekao kako Kijev ima velike probleme sa Pjongjangom.

"Od svih ruskih saveznika, naš najveći problem je Sjeverna Koreja jer s količinom vojne opreme koju isporučuje oni stvarno utječu na intenzitet borbi", rekao je na konferenciji u Kijevu.