Kako dalje?
0

Nagorno-Karabah nakon primirja: Pregovori bez rezultata i oštra upozorenja Azerbejdžanu iz UN-a

V. K.
Trenutna situacija u Nagorno-Karabahu (Foto: Liveuamap)
Trenutna situacija u Nagorno-Karabahu (Foto: Liveuamap)
Nakon što su vojne snage Nagorno-Karabaha prije nekoliko dana potpisale primirje sa Azerbejdžanom čime je bar za sada zaustavljen rat, zvaničnici su pristupili pregovorima. Paralelno s ovim procesom, u Vijeću sigurnosti UN-a odvijala se burna rasprava upravo o stanju na Kavkazu.

Prema posljednjim službenim informacijama, azerbejdžanske vlasti i Armeni Karabaha sjeli su za pregovarački stol u gradu Jevlahu.

Nakon sastanka, predstavnik Nagorno-Karabaha David Babajan izjavio je kako su brojni problemi i dalje ostali neriješeni.

"Moramo razgovarati o mnogim pitanjima i problemima. Konačni dogovor još uvijek nije postignut", rekao je Babajan.

Savjetnik predsjednika Azerbejdžana Elčin Amirbekov napomenuo je kako je teško očekivati rješenje, ali da sastanak može imati pozitivan utjecaj na mirovni proces koji se odvija na liniji Baku - Jerevan.

Paralelno s pregovorima, o Nagorno-Karabahu razgovaralo se i na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija gdje se koristila znatno oštrije retorika nego ranije.

Predstavnica Francuske Catherine Colonna izjavila je kako niko ne može vjerovati da napad Azerbejdžana nije bio namjeran.

"Nakon nekoliko sedmica gomilanja trupa i vojne opreme. Azerbejdžan je odlučio da pokrene vojnu operaciju velikih razmjera. Tu su se koristila kopnena i zračna sredstva u velikim količinama što je izazvalo posljedice i po civilno stanovništvo", rekal je Colonna.

Slično razmišljanja bila je i šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock.

"Azerbejdžan je izabrao način da promijeni situaciju na terenu vojnom silom. Odlučno osuđujemo napad Bakua i pozivamo Azerbejdžan da trajno zaustavi svoje vojne operacije. Potreban nam je potpuni prekid nasilja. Deportacija i prisilno iseljavanje etničkih Armena iz Karabaha je neprihvatljivo", poručila je Baerbock.

Američka predstavnica u UN-u Linda Thomas-Greenfield poručila je kako će prekid vatre biti pozitivan pomak u rješavanju problema.

"Ipak, situacija na terenu ostaje teška. Mi smo duboko zabrinuti zbog izvještaja o nasilju nad civilima. Važna će biti međunarodna misija koja će uliti povjerenje narodu Nagorno-Karabaha", rekla je američka zvaničnica.

U međuvremenu, brojni stanovnici Nagorno-Karabaha napustili su domove te su se uputili prema Armeniji, odnosno dijelovima na kojima se nalazi ruski mirovni kontingent koji kontrolira ovo područje još od mirovnog sporazuma iz 2020. godine.