Stambena zgrada
14

Najmanje tri osobe poginule, a 12 nestalo u eksploziji na britanskom otoku Jersey

F. H.
Foto: Screenshoot / Youtube Guardian
Foto: Screenshoot / Youtube Guardian
Najmanje tri osobe poginule su nakon eksplozije u stambenoj zgradi u St Helieru, saopćila je policija Jerseya. Jersey je britansko otok u prolazu Le Manš, ali nije dio Velike Britanije.

Na konferenciji za novinare u subotu poslijepodne, glavna ministrica otoka pridružila se šefu vatrogasaca, policije i hitne pomoći kako bi potvrdili da se oko 12 ljudi i dalje smatra nestalima.

Eksplozija se dogodila oko 4 ujutro u subotu, manje od osam sati nakon što su vatrogasci pozvani na lice mjesta zbog zabrinutosti stanovnika, potvrđeno je.

Glavna ministrica Kristina Moore objavila je da su najmanje tri osobe poginule, a operacija potrage i spašavanja još uvijek traje i očekuje se da će se nastaviti tokom subote navečer. Dodala je da je to "nezamisliva tragedija" za otok.

Robin Smith, glavni oficir policije Jerseya, rekao je da je prizor bio "potpuna devastacija".

Paul Brown, glavni vatrogasni oficir, dodao je: "Primarni izazov je činjenica da imamo opasnu strukturu koja se srušila... sve što učinimo ili učinimo na pogrešan način može ugroziti šanse za preživljavanje bilo koga koga ko bi mogao biti spašen.”

Operacija će se nastaviti "danima, možda sedmicama", rekao je Smith i dodao da je "važno imati resurse da nastavimo dalje".

Brown je također otkrio da su vatrogasci pozvani na mjesto događaja u petak u 20.36 i da je obavljen uviđaj.

Upitan ima li to veze s eksplozijom, rekao je: “Mogu potvrditi da je vatrogasno-spasilačka služba došla. Ne znam tačan broj vatrogasaca, ali jesu bili. Poziv je zaprimljen jučer navečer u 20.36 sati. Znam da su proveli istrage, ali mislim da je trenutno ono na što sam fokusiran samo hitni odgovor".

"Dat ću vam odgovor na to, ali ono što bih trenutno želio učiniti je usredotočiti se na odgovor na hitne slučajeve, razgovarati sa svojim kolegama i razmotriti one dijelove koji su predmet istrage i pobrinite se da vam ne kažem nešto što prvo moram nekom drugom reći," rekao je Brown.

Smith, glavni oficir policije je rekao da će policija istražiti mogućnost sigurnosnih problema u vezi s opskrbom plinom.

Island Energy, dobavljač plina za zgradu, rekao je da sarađuje s vatrogasnom službom kako bi "shvatili šta se tačno dogodilo".