Zvanični podaci
104

Nakon novog napada u Gazi: Izrael tvrdi da je gađao Hamas, ali većina ubijenih su žene i djeca

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U izraelskom napadu rano jutros na školu u kojoj se nalaze skloništa raseljenih Palestinaca u centralnoj Gazi je ubijeno više od 30 ljudi, uključujući 23 žene i djecu, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

Izraelska vojska je saopćila da Hamas djeluje iz škole.

Bio je to posljednji slučaj masovnih žrtava među Palestincima koji su pokušavali pronaći utočište dok Izrael širi svoju ofanzivu.

Dan ranije, vojska je najavila novi kopneni i zračni napad na središnju Gazu, progoneći Hamas za koje kaži da su se tamo pregrupisali. Trupe su se u više navrata vraćale u dijelove pojasa Gaze koje su prethodno izvršile invaziju.

Svjedoci i bolnički zvaničnici rekli su da je napad prije jutra pogodio školu al-Sardi koju vodi agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice poznate pod akronimom UNRWA.

Škola je bila puna Palestinaca koji su pobjegli od izraelskih operacija i bombardiranja u sjevernoj Gazi.

Ayman Rashed, muškarac raseljen iz grada Gaze koji se skrivao u školi je naveo da su projektili pogodili učionice na drugom i trećem spratu u kojima su se sklanjale porodice.

Kako kaže, pomogao je u iznošenju petoro mrtvih, uključujući starijeg čovjeka i dvoje djece od kojih je jedno bilo razbijene glave.