Slučaj u Australiji
14

Nakon više od 20 godina Kathleen oslobođena optužbi za ubistvo svoje djece

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kathleen Folbigg, žena koja je nekada bila označena kao "najgora majka Australije", oslobođena je svih optužbi za ubistvo svoje četvero djece. Nakon više od 20 godina je utvrđeno da su sva djeca preminula usljed rijetkog genetskog poremećaja.

Vrhovni sud Novog Južnog Velsa donio je presudu kojom poništeni dokazi koji su prvobitno korišteni u istrazi te su označeni kao nepouzdani.

Državna vlada je ovu 56-godišnju ženu pomilovanjem oslobodila iz zatvora u junu ove godine nakon što je bila zatvorena 20 godina.

Folbigg je rekla da su dokazi o njenoj nevinosti bili zanemareni i odbačeni decenijama.

"Sistem je radije okrivio mene nego prihvatio da ponekad djeca mogu i umiru iznenada i neočekivano", rekla je.

Njeno četvero maloljetne djece Caleb, Patrick, Sara i Laura preminuli su iznenada u periodu od 1989. i 1999. godine, starosti između 19 dana i 18 mjeseci.

Tužioci su na suđenju tvrdili da ih je ona ugušila. Slučaj se oslanjao na posredne dokaze, koristeći dnevnike koje je pisala Folbigg, a koje nikada nisu pregledali psiholozi ili psihijatri, s ciljem da je prikažu kao nestabilnu majku, sklonu bijesu.

Godine 2003. osuđena je na 40 godina zatvora zbog ubistava Sare, Patricka i Laure te ubistvo Caleba iz nehata.

Ranije ove godine, značajna istraga o njenom slučaju zaključila je da postoji razumna sumnja u njenu krivicu, zbog naučnih otkrića da su njena djeca mogla umrijeti prirodnom smrću zbog nevjerovatno rijetkih genskih mutacija.

Pravni tim je potvrdio je da će Folbigg sada tražiti odštetu od države.

"Zahvalna sam što su mi moderna nauka i genetika dali odgovore o tome kako su moja djeca umrla. Međutim, čak i 1999. godine imali smo pravne odgovore da dokažemo moju nevinost", rekla je Folbigg.