Eksklava Nahčivan
29

Nastavljaju se tenzije na Kavkazu: Azerbejdžan optužio Armeniju za nove napade

FENA/Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je u subotu da su armenske snage otvorile vatru na njegove vojnike tokom noći i da su jedinice azerbejdžanske vojske poduzele "mjere odmazde".
U saopćenju se navodi da su armenske jedinice otvorile vatru iz malokalibarskog oružja na azerbejdžanske vojnike u Sadaraku na sjeveru Nahčivana, eksklave Azerbejdžana koja se graniči s Armenijom, Turskom i Iranom.

U saopćenju ministarstva ne navodi se da li je bilo žrtava.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti navodni incident. To se desilo u vrijeme rastućih napetosti između Armenije i Azerbejdžana posljednjih dana.

Inače, na Kavkazu u posljednjih nekoliko dana dolazi do niza incidenata koji se većinom vežu za Nagorno Karabah. Armenski ambasador u Rusiji pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije na razgovor zbog, kako je navedeno iz Moskve, niza neprijateljskih koraka Jerevana prema Rusiji.

Ambasadoru je uručena protestna nota zbog navodnih uvredljivih izjava predsjednika Nacionalne skupštine Armenije Alena Simonjana upućenih službenoj predstavnici ruskog Ministarstva vanjskih poslova Mariji Zaharovoj i ministarstvu u cjelini.