Pitanje mobilizacije
56

NATO smatra da Rusija neće biti u stanju pokrenuti veću ofanzivu u Ukrajini na proljeće

F. H.
Mapa: Liveuamap.com
Mapa: Liveuamap.com
Analitičari Sjevernoatlantskog saveza (NATO) smatraju da je prelazak ruske vojske na ofanzivu u Ukrajini u narednim mjesecima nerealan. novinarima u Briselu ovo je rekao visoki dužnosnik NATO-a, koji je želio ostati anoniman.

Prema izvoru, NATO ne vjeruje da Rusija ima sposobnost ili pripremu za pokretanje napada.

"Bez obzira na taktičku situaciju, čini se malo vjerovatnim da će Rusija u proljeće moći pokrenuti značajniju ofanzivnu operaciju", rekao je predstavnik vodstva Saveza.

Ključni uslov za značajnu ofanzivu Ruske Federacije u Savezu je mobilizacija u opsegu znatno većem od sadašnjeg, zašto je potrebno vrijeme i tek treba biti pokrenuta.

"Da bi podržala ozbiljnu ofanzivu, Rusija bi trebala pokrenuti masovne mobilizacijske napore. Međutim, Putin to ne želi učiniti uoči izbora. Iako se tajna mobilizacija odvija, mi to vidimo, ali neće omogućiti pokretanje istinski ozbiljne ofanzive tokom proljeća", uvjeren je dužnosnik.

Predstavnik NATO-a je naglasio da to nije u suprotnosti s intenziviranjem neprijateljstava na pojedinim sektorima fronte; NATO vjeruje da je Ruska Federacija namjerno izabrala ovaj put.

"Bit će fokus na simboličnim malim operacijama, poput onoga što se događa u Avdiivki, ali ne očekujemo stratešku ofanzivu", rekao je.

U NATO-u, međutim, nemaju informacija hoće li nakon izbora početi mobilizacija, što bi značilo početak priprema za daljnje akcije.

Kako prenosi europska Pravda, najžešća tema na sastanku ministara odbrane NATO-a bila je situacija nakon izjava Donalda Trumpa.

Nadalje, nakon sastanka u Briselu, članice NATO-a pristale su opskrbiti ukrajinske oružane snage milionom dronova. Također je otkriveno da NATO i Ukrajina uspostavljaju zajednički centar za obuku u Poljskoj.