Farage i Robinson
4

Neredi u Velikoj Britaniji podijelili desnicu, ponovo eskalirao sukob između dva lidera

N. Ž.
Tommy Robinson (Foto: EPA-EFE)
Tommy Robinson (Foto: EPA-EFE)
U Velikoj Britaniji su u posljednjih nekoliko dana organizovani masovni protesti grupa povezanih s ekstremnom desnicom, koji su prerasli u ozbiljne nerede tokom kojih je stotine osoba uhapšeno.

Međutim, nisu sve osobe koje se mogu opisati kao "ekstremni desničari" na istoj strani. Protesti i neredi desničarskih grupa u fokus su stavili sukob između dva lidera koji tinja već godinama.

Riječ je o neformalnom lideru protesta i ekstremnom desničaru Tommyju Robinsonu, te predsjedniku stranke Reform UK i članu britanskog parlamenta Nigelu Farageu.

Farage svoju stranku ne smatra "ekstremno" desnom, ali u svojim javnim istupima nije odlučno osudio nasilje na ulicama gradova u Velikoj Britaniji. Njegov primjer pratili su i drugi članovi Reform UK-a.

Tako je Lee Robinson, lider grupe od pet parlamentaraca koji dolaze iz Reform UK-a, rekao da nije riječ o ekstremnim desničarima, govoreći o demonstrantima, već o "mladim idiotima koji su pretjerali."

Sličnu poruku imao je i Farage, ali uz otvorenu kritiku Robinsonu, kojeg je optužio za raspirivanje mržnje. Robinson mu nije ostao dužan, pa mu je na X-u poručio da "prestane lagati", negirajući optužbe da podržava nasilne proteste.

Njihov sukob dosta je dublji od ovogodišnjih protesta. Farage je često otvoreno kritikovao EDL (English Defense League), grupu radikalnih desničara koju predvodi Robinson, a čak je 2018. godine napustio stranku UKIP koju je predvodio zbog, kako je tada opisao, "opsesiju članova" Robinsonom i njegovom ideologijom.

Lider Reform UK-a i bivši evroparlamentarac je čak rekao da je on uradio najviše da se Velika Britanija "riješi problema ekstremne desnice", iako upravo članovi njegove stranke često te stavove izražavaju javno.

Vrijedi istaći da, dok je Robinson predvodio proteste u Londonu, Farage je zauzeo mnogo oprezniji stav, balansirajući između svoje anti-migrantske retorike i osude nasilja na ulicama.

Podsjetimo, protesti i neredi počeli su nakon što je u Southportu 17-godišnjak ubio tri djevojčice. Policija je zbog činjenice da je riječ o maloljetniku odbila otkriti njegov identitet, što su ekstremno desne stranke iskoristile da ga opišu kao "muslimanskog migranta."

Policija je uskoro objavila da je uhapšen Axel Rudakubana, rođen u Cardiffu. Bez obzira na to, organizatori protesta su nastavili dijeliti anti-migrantsku i u mnogo slučajeva islamofobičnu retoriku, koja je dovela do masovnih nereda širom Velike Britanije.