Veliki problemi
69

Netanyahu postaje vuk samotnjak: Napravio je krizu odnosa u sektoru koji bi ga mogao skupo koštati

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pregovori o eventualnom primirju između Izraela i Hamasa nastavit će se i danas u Kairu, ali čini se kako se i definitivno ispostavilo da je Benjamin Netanyahu najveći kočničar bilo kakvog dogovora.

Naime, prema pisanju izraelskih medija, Netanyahu je posljednjih dana govorio kako je izraelski pregovarački tim slab te da stalno nastoji postići kompromis u pregovorima.

S druge strane, Netanyahu je mišljenja kako je on izdvojen u odnosu na ostale kada je riječ o zaštiti sigurnosti Izraela.

"Navodi se da je Netanyahu u dubokim sukobima s ključnim pregovaračima - šefom Mossada Davidom Barneom, šefom Shin Beta Ronenom Barom te predstavnikom vojske Nitzanom Alonon. Više puta ih je tokom sastanaka prekorio zbog njihove slabosti u pregovorima", navodi Times of Israel.

Osim toga, Netanyahu je ovaj trojac kritikovao i među političkim krugovima.

"Sam sam, suočavam se s cijelim sigurnosnim establišmentom i pregovaračkim šefovima. Oni pokazuju slabost i samo traže načine da kapituliraju, a ja insistiram na interesima Izraela i nisam spreman popustiti zahtjevima koji bi štetili sigurnosti države", naveo je Netanyahu.

Također, ističe se kako je pitanje Filadelfijskog koridora bilo centralno u telefonskom razgovoru između Netanyahua, Bidena i potpredsjednice Harris.

"U tom cilju, Netanyahu je poslao izraelske pregovarače u Egipat s ažuriranim mapama koje pokazuju smanjeno raspoređivanje IDF-a duž koridora Filadelfija", objašnjavaju mediji.