Kraj nakon 16 godina
95

Njemačka je nastavila bez "Mutti": Šta je ostavština Angele Merkel

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački Bundestag danas je potvrdio Olafa Scholza za novog kancelara najjače evropske sile. Tako je okončana vladavina Angele Merkel, političarke koja je obilježila taj period, ali i postavila standarde za generacije političara.
U višemjesečnom očekivanju današnjeg događaja brojni njemački, ali i svjetski analitičari probali su sažeti 16 godina Angele Merkel te njenu ostavštinu. Za opisivanje legendarne "Mutti" često su koristili izjavu jednog od njenih prethodnika, njemačkog kancelara Helmuta Schmidta. On je znao reći da "onaj ko ima vizije, taj bi trebao otići psihijatru".

Bivša kancelarka vrlo rijetko je govorila o vizijama i vizionarskim planovima, češće je sagledavala probleme i pokušavala dokučiti kako ih u najkraćem vremenu i s najmanje problema riješiti. U vrijeme populista i demagoga, uvijek je stajala na zemlji.

Posebno se to manifestiralo na početku pandemije koronavirusa. Dok je Kina krila podatke, Trump i Johnson ignorirali opasnost koja dolazi, Merkel je jasno i bez ustezanja problemu pristupala s naučne tačke.

"Virusom bi se moglo zaraziti između 60 i 70 posto ljudi u Njemačkoj", kazala je još 10. marta 2020. godine, što je u to vrijeme bila posve avangardna izjava.

Njemački politički analitičari često su navodili da takav pristup treba zahvaliti svom sjevernjačkom temperamentu i činjenici da kao fizičarka problemima pristupa trezveno i pragmatično. Kritičari su to koristili da je optuže kako je u ovih 16 godina više reagirala nego što je vladala.

Njeno prisustvo u regionu bilo je primjetno. Neki su joj zamjerali naklonost režimu Aleksandra Vučića, drugi pak površnost u donošenju odluka vezanih za Balkan.

"Merkel na Balkanu zastupa politiku koja postavlja interese nemačke ekonomije i stabilnosti iznad demokratije", najčešća je bila ocjena njenih odluka. To se uvijek garniralo primjerima kako se s popuštanjem odnosi prema mađarskom "grešniku" Viktoru Orbanu ili moskovskom apsolutisti Vladimiru Putinu.

Merkel će nedostajati i Njemačkoj i svijetu, bez obzira na novog kancelara ili evropske lidere koji nastoje popuniti prostor koji je ostao nakon njenog odlaska. U moru populista, nedostajat će ta doza pragmatizma i realnosti.