Zabrinutost zbog zime
18

Njemačka odobrila mjere štednje energije, manje grijanja i rasvjete

D. B.
Njemačka vlada je odobrila set mjera za štednju energije koje će biti na snazi tokom zime i ograničiti upotrebu grijanja i rasvjete u javnim objektima.

Njemačka želi smanjiti upotrebu gasa za 2 posto, a ministar ekonomije je kazao da mjere mogu uštedjeti domaćinstvima, kompanijama i javnom sektoru oko 10,8 milijardi eura u periodu od dvije godine. Mjere su dio napora da se smanji ovisnost Njemačke o ruskom gasu.

Prije nego je Rusija napala Ukrajinu, Njemačka je dobijala 55 posto svog gasa od Rusije, no to je smanjeno na 35 posto uz želju da se uvoz u potpunosti prekine. Međutim, i dalje je ogromno tržište za Mosvku te je platila gotovo 9 milijardi eura za rusku naftu i gas u prva dva mjeseca rata.

Rusija je također smanjila protok gasa kroz ključni Sjeverni tok 1 do Njemačke na 20 posto kapaciteta, što je rezultiralo strahom od nestašice tokom zime.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck je rekao medijima da se njegova zemlja "želi brzo osloboditi od uvoza ruske energije". Dodao je da nove mjere štede energiju, ali da nema mjesta za opuštanje.

Od septembra će javne zgrade osim ustanova poput bolnica biti grijane na maksimalnih 19 stepeni, dok bi grijanje na ulazima i u koridorima moglo biti potpuno ugašeno.

Javni spomenici i zgrade neće biti osvjetljeni zbog estetskih razloga, a poslovnim objektima će biti zabranjeno noćno osvjetljenje. Grijanje privatnih bazena bi također moglo biti zabranjeno, a zemlja će prioritet dati željezničkom transportu uglja i nafte ispred putnika.

Njemačka planira javne kampanje kako bi motivisala stanovnike da smanje potrošnju, a zbog zabrinutosti za moguću nestašicu tokom zime, uspostavlja dva terminala za tečni prirodni gas na obali Sjevernog mora kako bi se povećale zalihe.

Većina zemalja Evropske unije je pristala da dobrovoljno smanji upotreb gasa za 15 posto ove zime, ali bi to moglo postati obavezno ako bude ozbiljne nestašice. Španija je već uvela pravila ograničenja korištenja klima uređaja i grijanja u javnim i velikim komercijalnim objektima kako bi se štedjela energija.

Švicarska će se također prikloniti planu Evropske unije.